Google v Indii zneužil svého postavení, rozhodl úřad. Firma chce prokázat opak

Google

Google Zdroj: Profimedia.cz

Google
Google
3
Fotogalerie

Americké společnosti Google v Indii zneužila dominantního postavení svého operačního systému Android a využívala své finanční síly k nezákonnému utlačování konkurentů. S odvoláním na zprávu indického antimonopolního úřadu CCI z vyšetřování to v sobotu uvedla agentura Reuters. Úřad vyšetřoval americkou internetovou firmu dva roky.

Google, který patří firmě Alphabet, snížil schopnost a motivaci výrobců k vývoji a prodeji přístrojů s alternativními verzemi Androidu, uvádí se v červnové zprávě vyšetřovací komise CCI, do které měl Reuters možnost nahlédnout. Google podle informovaných zdrojů zprávu o vyšetřování zatím neobdržel. CCI na žádost o komentář ke zprávě nereagoval.

Podle dalšího zdroje vysocí úředníci CCI nyní zprávu přezkoumávají a než vydají konečné rozhodnutí, včetně případných sankcí, dají Googlu další možnost k obhajobě. Po vydání konečného rozhodnutí bude mít Google případně šanci bránit se proti němu u soudu.

Americký technologický gigant v prohlášení zaslaném agentuře Reuters uvedl, že je připraven s antimonopolním úřadem spolupracovat. Chce prokázat, že Android konkurenci a inovace naopak zvýšil, ne snížil.

Zjištění komise je dalším neúspěchem Googlu v Indii, kde čelí několika případům antimonopolního vyšetřování. Firmu také vyšetřují v Evropě, USA a dalších zemích. Tento týden dostal Google pokutu 180 milionů dolarů (3,9 miliardy korun) od jihokorejského antimonopolního úřadu za blokování upravených verzí systému Android.

Prověřování Googlu bylo zahájeno v roce 2019 na základě stížnosti, kterou podali dva výzkumní pracovníci v oblasti ochrany hospodářské soutěže a jeden student práv. Když antimonopolní úřad nařídil vyšetřování, zdálo se podle něj, že Google využívá dominantního postavení k tomu, aby omezil možnost výrobců přístrojů vybrat si alternativní verzi mobilního operačního systému, a donutil je předem instalovat aplikace Googlu.

Podle výzkumné společnosti Counterpoint Research je systém Android nainstalovaný v 98 procentech zhruba z 520 milionů chytrých přístrojů v Indii.

Indie pro Google zůstává důležitým růstovým trhem. Loni firma uvedla, že v zemi v příštích pěti až sedmi letech vynaloží deset miliard USD.