Hitachi koupí za asi 10 miliard dolarů GlobalLogic. Akcie japonské firmy po oznámení akvizice padají

Hitachi, ilustrační foto

Hitachi, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Hitachi, ilustrační foto
Hitachi, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Japonský konglomerát Hitachi koupí za 9,6 miliardy dolarů (214 miliard korun) americkou softwarovou společnost GlobalLogic. Transakce zahrnuje i splacení dluhu, oznámila Hitachi, která nyní přechází od elektroniky k digitálním službám. Agentura Reuters uvedla, že akvizice je součástí reorganizace portfolia Hitachi, která mimo jiné zahrnuje loňský nákup rozvodné sítě ABB za sedm miliard dolarů a prodej řady domácí divizí.

Transakci, kterou bude zčásti financovat s pomocí bank a zbytek hotovostí, chce japonský konglomerát uzavřít na konci července.

Většinový podíl ve společnosti GlobalLogic, konkrétně 55 procent, drží její vedení. Zbytek vlastní kanadský penzijní fond CPP a švýcarská investiční společnost Partners Group. Firma se sídlem v San José zaměstnává přes 20 tisíc lidí a funguje ve 14 zemích. Nabízí sotwarové inženýrství asi čtyřem stovkám aktivních klientů z oblastí automobilového průmyslu, zdravotnictví, finančnictví a dalších.

GlobalLogic se zabývá širokou škálou činností, od čipů až po cloudové služby. V minulosti firma například vyvinula aplikaci, s jejíž pomocí si lze v řetězci McDonald's objednat jídlo, s výrobcem čipů Qualcomm pak spolupracovala na rozeznávání otisku prstu.

Japonský konglomerát jedná s investičními společnostmi o prodeji divize Hitachi Metals, který by mohl vynést až 6,4 miliardy dolarů, připomíná Reuters. Loni Hitachi prodala za 6,2 miliardy dolarů chemickou divizi a divizi diagnostického zobrazování.

Akcie Hitachi na burze v Tokiu po oznámení akvizice odepsaly 7,3 procenta. Znamená to nejhlubší propad za více než rok.