Úzké hrdlo – čipy. Chybějí pro lednice, pračky i mikrovlnky, hlásí Whirlpool

Výroba elektroniky je závislá na dodávkách čipů.  (ilustrační foto)

Výroba elektroniky je závislá na dodávkách čipů. (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Výroba praček Whirlpool
Logo společnosti Whirlpool
Čipy nejnovějších generací dokázali v posledních letech vyrábět pouze tři hráči – tchajwanský TSMC, jihokorejský Samsung a americký Intel.
Čipy nejnovějších generací dokázali v posledních letech vyrábět pouze tři hráči – tchajwanský TSMC, jihokorejský Samsung a americký Intel.
5
Fotogalerie

Globální nedostatek čipů, který způsobil problémy automobilovému průmyslu a výrobcům telefonů a počítačů, nyní dopadá i na producenty bílého zboží. Šéf Whirlpoolu v Číně Jason Ai uvedl, že společnost v současnosti není schopná uspokojit poptávku po lednicích a dalších domácích spotřebičích.

Americká firma, která patří mezi největší světové výrobce bílého zboží, zaostává v exportu z Číny do Evropy a Spojených států v některých měsících až o čtvrtinu. „Je to úplná bouře. Na jedné straně musíme uspokojit domácí poptávku, na druhé čelíme explozi vývozních objednávek,“ popsal podle Reuters situaci Ai na akci Spotřebiče a svět elektroniky Expo v Šanghaji.

Společnost má potíže zabezpečit si dostatek mikrospínačů, které používá ve více než polovině svých výrobků včetně mikrovlnek, lednic a praček. Podobně jsou na tom další firmy z odvětví.

Čínský výrobce Hangzhou Robam Appliances s více než 26 tisíci zaměstnanci musel odložit uvedení nového luxusního sporáku na trh o čtyři měsíce. „Většina našich výrobků je už adaptována pro chytrou domácnost, takže samozřejmě potřebujeme spoustu čipů,“ prohlásil Dan Ye, marketingový ředitel společnosti.

Výrobci se potýkají s nedostatkem čipů už od konce minulého roku. Způsobil ho mimo jiné nárůst poptávky po elektronice během lockdownů a špatné plánování automobilek. Potíže nyní prohlubuje snaha firem čipy hromadit na skladě. Agentura Bloomberg uvedla, že v únoru se na čipy od objednávky po dodání zakázky v průměru čekalo patnáct týdnů, což je nejdelší doba za celý čas sledování těchto údajů.

Firmy i jednotlivé země si tak uvědomily vzrůstající závislost zejména na dvou výrobcích nejmodernějších produktů, jihokorejském Samsungu a tchajwanské společnosti TSMC. Evropa a USA tak nyní chtějí budovat vlastní výrobní kapacity.