Huawei přebírá správu mobilních sítí českého T-Mobilu

T-Mobile

T-Mobile Zdroj: Anna Vackova, E15

Společnosti T-Mobile Czech Republic a Huawei Technologies dnes podepsaly smlouvu o outsourcingu výstavby a údržby mobilních sítí. Kontrakt potrvá pět let, přičemž první fáze zahrnující převod aktivit a zaměstnanců má být dokončena v závěru letošního roku.

Cílem dohody je podle vyjádření T-Mobilu využití strategických a finančních výhod outsourcingu při zachování stejné kvality služeb. „Strategický outsourcing je účinným nástrojem, jak ve světě telekomunikací zvýšit efektivitu podnikání. Jedná se tedy o logický krok,“ okomentoval spolupráci s Huawei manažer T-Mobilu Frank Meywerk.

Firmy s podpisem smlouvy čekaly na vyjádření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten rozhodl, že případ nepodléhá jeho schválení. „Posuzovaná transakce není spojením soutěžitelů podle zákona o ochraně hospodářské soutěže, nýbrž outsourcingem služeb,“ uvedl šéf ÚOHS Petr Rafaj.

Na českém trhu již Huawei spolupracuje i s Telefónikou a Vodafonem. „Poskytování profesionálních služeb, mezi které outsourcing řadíme, je jednou z našich hlavních rozvojových oblastí,“ vysvětlil zástupce Huawei Zbyněk Pardubský.

HUAWEI a ČVUT FEL zahajují spolupráci za účelem odborného školení

Huawei v první fázi, která začne v posledním čtvrtletí 2012, přebere činnosti týkající se správy mobilních sítí T-Mobilu. Součástí dohody je i přechod zhruba stovky zaměstnanců z dotčených oddělení. Do konce roku by pak měla být stabilizována funkčnost nového modelu organizačního uspořádání.

„V naší společnosti bude mít spolupráci s dodavatelem na starosti speciální tým, který dohlédne také na kvalitu poskytovaných služeb,“ poznamenala mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Huawei Technologies založil v roce 1987 její generální ředitel Žen Čeng-fej poté, co byl propuštěn z čínské armády. Firma je blízko toho, aby sesadila švédský Ericsson z pozice světové jedničky ve výrobě telekomunikačního vybavení. V České republice Huawei působí od roku 2004.

T-Mobile Czech Republic je na českém trhu od roku 1996. K letošnímu 30. červnu obsluhoval téměř 5,4 milionu mobilních zákazníků, a zůstává tak jedničkou na českém mobilním trhu.