Huawei získala zakázku pro ministerstvo vnitra. Žádné riziko nehrozí, hájí rozhodnutí úřad

Huawei

Huawei Zdroj: ČTK

Ministerstvo vnitra
Huawei
3
Fotogalerie

Čínská technologická firma Huawei získala zakázku na dodávku síťových přepínačů pro ministerstvo vnitra a policejní prezidium. Uspěla s cenou 2,1 milionu korun, ostatní nabídky byly dražší. Ministerstvo vnitra podle oficiálního prohlášení využití síťových komponent od Huawei jako riziko nevidí, protože se mají používat pro interní systém nepřipojený k internetu. Napsal to server Lupa.cz.

Před používáním technologií čínských společností Huawei a ZTE v prosinci varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Hardware a software těchto firem označil za bezpečnostní riziko. Na základě varování úřadu Generální finanční ředitelství vyřadilo Huawei z veřejné zakázky za půl miliardy korun na vybudování portálu Moje daně. Firma se proti varování NÚKIB ohradila, vystoupila proti němu i čínská ambasáda.

Zakázku na modernizaci síťových prvků za víc než 19 milionů korun vypsalo ministerstvo vnitra. Měla čtyři části, Huawei usilovala o všechny a získala jednu. Síťové přepínače nabídla spolu s firmou Huatech výrazně levněji než konkurence, další dvě nabídky byly na 3,4 milionu a 4,6 milionu korun. Takzvané switche budou umístěny v budovách policejního prezidia a organizace Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra. V síti, pro kterou jsou určeny, se aktuálně využívají prvky od Hewlett Packard a další čínské společnosti Lenovo, napsal server.

Huatech a Huawei dodaly policejnímu prezidiu switche a další síťové komponenty už dřív. Obě firmy dodávají i pro resort ministerstva vnitra, například prostřednictvím státního podniku NAKIT. Mezi největší zákazníky Huatech a Huawei z veřejného sektoru patří Česká televize, Lesy České republiky, Správa železniční dopravní cesty nebo ČD-Telematika, píše Lupa. Huatech také dodává technologie do energetické společnosti ČEZ a pro Ředitelství silnic a dálnic.

Varování NÚKIB před technologiemi čínských firem opakovaně bagatelizoval prezident Miloš Zeman a varoval před odvetou Číny vůči českým firmám. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by se kybernetická bezpečnost měla řešit na celoevropské úrovni. Bezpečnostní výhrady vůči Huawei zaznívají také v některých dalších evropských zemích i ve Spojených státech.