Hudebník Neil Young hrozí Spotify: Buď moderátor Joe Rogan, anebo já!

Americký hudebník Neil Young dal Spotify na vybranou: Buď bude na streamovací platformě jeho tvorba, anebo podcast Joe Rogana.

Americký hudebník Neil Young dal Spotify na vybranou: Buď bude na streamovací platformě jeho tvorba, anebo podcast Joe Rogana. Zdroj: reuters

Americký podcaster Joe Rogan na platformě Spotify
2
Fotogalerie

Když vedení hudební platformy Spotify vsadilo na podcasty, zřejmě neočekávalo, že jejich nejdražší a nejúspěšnější akvizice bude v době  pandemie přispívat k odporu vůči očkování. Řeč je o moderátorovi Joe Roganovi, na něhož roste tlak kvůli kontroverzním hostům. Nyní se proti němu postavil hudebník Neil Young, který Spotify vzkázal, že buď bude na streamovací platformě jeho tvorba, anebo podcast Joe Rogana. 

Young v pondělí zveřejnil výzvu adresovanou vydavatelství, které ho zastupuje. „Neprodleně prosím informujte Spotify, že hned, jak to bude možné, odstraním z platformy svou hudbu,“ napsal Young v dopise, který byl po pár hodinách smazán. „Činím tak proto, že Spotify šíří falešné informace o vakcínách, což by mohlo stát život ty, kteří těmto dezinformacím uvěří,“ pokračuje Young, jehož hudba je navzdory proklamaci na Spotify stále dostupná. 

„Přeji si, aby z platformy zmizela veškerá má hudba. Mohou mít Rogana, anebo Younga, ne oba,“ uvedl Young v dopise. 

Youngova výzva není první, která se zaobírá působností amerického moderátora na Spotify. Už na počátku roku poslalo do švédské společnosti otevřený dopis 270 lékařů, vědců a zdravotnických pracovníků, kteří upozorňovali na antivaxerský obsah Roganových podcastů.

„Nejde pouze o vědecké a medicínské obavy, ale také o sociologický problém ničivých rozměrů. Spotify odpovídá za to, že se to děje na jeho platformě,“ stojí  v listu. Švédská společnost ani na jednu z výzev nereagovala. 

Americký moderátor na sebe poutá pozornost díky neformálnosti pořadu Joe Rogan: Experience, kam si zve viditelné osobnosti veřejného života. V jeho show už vystupoval například zakladatel Tesly Elon Musk nebo kanadský psycholog Jordan Peterson.

Rogan si zve i kontroverzní osobnosti z různých sfér života, jako je například Alex Jones, zakladatel portálu Infowars. Ten třeba šíří konspirační teorii, že americká vláda míchá do vody chemikálie, aby z žab udělala homosexuály.  Jones je zřejmě nejznámější americký dezinformátor a samo Spotify ho před několika lety odstranilo z platformy právě kvůli šíření konspiračních teorií.

Nicméně Jonesova vystoupení se výtky vědců a Neila Younga netýkají. Ti se ohrazují proti americkému lékaři Robertu Melonovi, který byl hostem podcastové show na konci loňského roku. Ve vysílání se vymezoval vůči očkování a zpochybňoval jeho účinnost.

Melone například naznačoval, že lidé byli zhypnotizováni, a proto věří v účinnost vakcín. Na Roganovu otázku, zda jsou pouhé zvěsti, že nemocnice dostávají za pacienty zemřelé na covid zaplaceno, Melone odpověděl, že se nejedná o zvěsti. Americký doktor byl už za šíření dezinformačních teorií zablokován například na sociální síti Twitter. 

Rogan také v minulosti doporučoval posluchačům léčbu covidu ivermectinem, tedy koňským odčervovacím přípravkem, a odrazoval mladistvé od očkování, jelikož je podle něho nepotřebují. 

Zřejmě by to nebyla nějak významná záležitost, kdyby Roganova show nebyla jedním z nejsledovanějších pořadů ve Spojených státech. Americký podcaster v květnu 2020 podepsal smlouvu se Spotify v hodnotě sto milionů dolarů, která zaručovala, že jeho obsah bude k poslechu pouze na streamovací platformě a nikde jinde. Jeho pořad je proto vlajkovou lodí celé podcastové sekce platformy. 

Podle vyjádření společnosti Spotify je pořad Joe Rogan: Experience nejposlouchanějším podcastem na celé platformě. Právě podpis smlouvy s americkým moderátorem byl začátkem obratu k podcastům, jejichž rozvoji se Spotify v posledních letech intenzivně věnuje.