Šéf Spotify pokukuje po koupi Arsenalu, hodnota fotbalových velkoklubů letí vzhůru

Arsenal

Arsenal Zdroj: Profimedia.cz

Zakladatel Spotify a miliardář Daniel Ek
Prezident Realu a jedna z hlavních postav nově vzniklé Superligy Florentin Pérez
Radost fotbalistů Realu Madrid z branky proti Liverpoolu
Fotbalisté Barcelony získali španělský pohár po výhře 4:0 nad Bilbaem
Hvězdný Brazilec Neymar v semifinále LM
7
Fotogalerie

Zakladatel a generální ředitel aplikace pro streamování hudby Spotify Daniel Ek pro server CNBC prohlásil, že je jeho velkým přáním koupit slavný londýnský fotbalový klub Arsenal. Pokud by k tomu došlo, musel by Ek sáhnout do kapsy pořádně hluboko. Forbes vyčíslil hodnotu slavného celku na 2,8 miliardy dolarů a dále uvedl, že hodnota velkoklubů poskočila i díky většímu vlivu investorů za poslední dva roky o více než 30 procent.

Ek pro CNBC dále uvedl, že je v otázce koupě londýnského týmu velice vážný a hodlá jej znovu dovést k bývalé slávě. „Finanční prostředky mám zajištěny,“ potvrdil Ek spekulace o koupi, které se šíří již několik dní. Na postu šéfa by v případě koupě vystřídal Stana Kroenkeho, který Arsenal vlastní od roku 2018.

Server New York Times uvedl, že Kroenke tehdy za lonskýnský klub zaplatil zhruba 2,3 miliardy dolarů. Za kolik by Arsenal prodával nyní, zatím není známo, neboť americký miliardář zatím o žádném prodeji nechce nic slyšet. „Nedostali jsme žádné nabídky, ani neuvažujeme o prodeji klubu nebo jednotlivých podílů v něm,“ zní odpověď Kroenkeho. Ani tím se však nechce Ek nechat odradit. „Uvědomuji si, že toto může být běh na dlouhou trať, jsem však stoprocentně odhodlán,“ uvádí šéf Spotify a doplnil, že chystá pro nynější šéfy „promyšlenou nabídku“ odkupu. 

Hodnoty top týmů rostou

Švédský miliardář by v případě úspěchu začal vlastnit velkoklub v době, kdy jejich ceny už nějakou dobu zažívají růst. Server Forbes uvedl, že za poslední dva roky hodnota velkoklubů vzrostla o 30 procent. Zásadní podíl na tom mají investoři z různých oblastí, kteří ve fotbale podle Forbes vidí nevyužitý potenciál.

Růst hodnoty klubů přichází i v době, kdy fanoušci kvůli přetrvávající pandemii na fotbal nesmějí a kluby tak ztrácejí peníze ze vstupného. Například hodnota dalšího slavného týmu z Anglie Liverpoolu vzrostla podle Forbes za poslední dva roky o závratných 88 procent. Přispěla k tomu i nedávná akvizice investiční společnosti RedBird Capital, která Liverpoolu přinesla finanční injekci ve výši 533 milionů liber. 

Kromě podobných investic drží kluby nad vodou i sociální sítě. Výše zmíněný Liverpool má na společně s Facebookem, Twitterem a Instagramem dohromady 84 milionů sledujících, kteří klubu generují další miliony. Podobně je na tom i další z anglických velkoklubů Manchester United, který v nedávné době nahradil svého dosavadního hlavního sponzora Chevrolet německou společností TeamViewer. Pětiletá dohoda United přinese celkem 64,9 milionu dolarů. 

Další velkou akvizicí se stala loňská dohoda mezi francouzským gigantem Paris Saint-Germain a společností Fanatics, která se zabývá licencovaným merchandisingem pro sportovní fanoušky napříč sporty. Pařížský klub podepsal desetiletou smlouvu, za kterou má vyinkasovat 60 milionů dolarů ročně. 

Světu vládnou Španělé

Hodnotou i v komerčních prodejích však i po dvou letech zůstává vše při starém. Králi mezi světovou smétánkou zůstavají španělští giganti Barcelona a Real Madrid. Konkrétně druhému jmenovanému týmu se podařilo v letech 2019 až 2020 vydolovat z příjmů z reklam, sponzorství a prodejů merchandisingu celkem 424 milionů dolarů. Podle Forbesu jde o nárůst o 55 procent za posledních pět let. Do roku 2030 má navíc tým z Madridu zajištěnu spolupráci se značkou Adidas, která mu přináší zhruba 152 milionů dolarů ročně.

Ani Barcelona se však nenechala nijak zahanbit. Její komerční aktivity jí za výše zmíněné období vynesly celkem 377 milionů dolarů a za tím nezůstaly ani příjmy z prodejů televizních práv, které obohatily pokladnu katalánského klubu o dalších 275 milionů dolarů.

Top 10 fotbalových klubů s nejvyšší hodnotou (zdroj: Forbes)

  1. Barcelona
    - hodnota – 4,76 miliardy dolarů
    - tržby za rok 2020 – 792 milionů dolarů 
  2. Real Madrid
    - hodnota – 4,75 miliardy dolarů
    - tržby za rok 2020 – 792 milionů dolarů
  3. Bayern Mnichov
    - hodnota – 4,215 miliardy dolarů
    - tržby za rok 2020 – 703 milionů dolarů
  4. Manchester United
    - hodnota – 4,2 miliardy dolarů
    - tržby za rok 2020 – 643 milionů dolarů
  5. Liverpool
    - hodnota – 4,1 miliardy dolarů
    - tržby za rok 2020 – 619 milionů dolarů
  6. Manchester City
    - hodnota – 4 miliardy dolarů
    - tržby za rok 2020 – 609 milionů dolarů
  7. Chelsea
    - hodnota – 3,2 miliardy dolarů
    - tržby za rok 2020 – 520 milionů dolarů
  8. Arsenal
    - hodnota – 2,8 miliardy dolarů
    - tržby za rok 2020 – 430 milionů dolarů
  9. PSG
    - hodnota – 2,5 miliardy dolarů
    - tržby za rok 2020 – 599 milionů dolarů
  10. Tottenham Hotspur
    - hodnota – 2,3 miliardy dolarů
    - tržby za rok 2020 – 494 milionů dolarů