Instagram čeká nová doba, odchod zakladatelů nejspíš využije Facebook ke zvýšení vlivu

Instagram

Instagram Zdroj: profimedia.cz

Kevin Systrom a Mike Krieger
2
Fotogalerie

Zakladatelé sociální sítě Instagram Kevin Systrom a Mike Krieger se po osmi letech rozhodli svou společnost opustit. Mobilní aplikace zaměřená na sdílení fotek má po celém světě přes miliardu uživatelů a šest let patří Facebooku. Instagram nyní nejspíš čeká těsnější propojení s mateřskou firmou.

Systrom s Kriegerem, kteří ve firmě zastávali post generálního ředitele a šéfa technického oddělení, o svém rozhodnutí informovali na blogu. Kroky vysvětlili tím, že po práci v nadnárodní společnosti chtějí znovu „probudit zvědavost a kreativitu“. Zahraniční servery přesto přicházejí s informacemi, že za odchodem dvojice může stát stále větší zasahování do fungování aplikace ze strany mateřského Facebooku.

O ovlivňování každodenního fungování Instagramu ze strany šéfa Facebooku Marka Zuckerberga se spekulovalo již dříve, v souvislosti s odchodem Systroma s Kriegerem však informaci neoficiálně potvrdily agentuře Bloomberg zdroje přímo zevnitř firmy.

Uvnitř Instagramu rovněž došlo v posledních měsících také k několika personálním přesunům na klíčových postech. Do Facebooku se vrátila provozní ředitelka Marne Levinová, aplikaci opustila také šéfka oddělení veřejné politiky Nicole Jackson Colacová.

Do firmy naopak na post produktového ředitele přišel Adam Mosseri, jeden z nejbližších lidí z okruhu Marka Zuckerberga. „Když jsem viděl, jaké kroky se svými lidmi Mosseri chystá, bylo zřejmé, že Systrom bude čelit tlakům,“ uvedl pro server TechCrunch zdroj obeznámený se situací. V minulosti měl Systrom několik sporů také se samotným Zuckerbergem.

Většina debat mezi řediteli obou sociálních sítí se týkala integrace Instagramu do fungování Facebooku. Systrom léta bojoval za nezávislost své aplikace, což se mu ale dařilo jen částečně. S odchodem Systroma z firmy však zahraniční média očekávají, že se může Instagram brzy stát integrální součástí Facebooku.

Největší sociální síť Instagram s 30 miliony uživateli koupil v roce 2012 za více než 700 milionů dolarů. Instagram díky investici Facebooku začal prudce růst, stejně jako se rozšiřovala nabídka jeho funkcí. V roce 2013 Instagram spustil funkci stories, která se inspirovala konkurenčním Snapchatem.