Internet poráží PC byznys: Google přeskočil Microsoft

Google

Google Zdroj: Google CZ

Google překonal Microsoft v tržní kapitalizaci a stal se druhou největší technologickou firmou na světě za Applem. Uvedl to server Bloomberg s tím, že se tak ukazuje rostoucí síla internetu, který na sebe v sektoru výpočetních technologií stále více přetahuje poptávku z dříve vévodícího sektoru počítačů a pro ně určeného softwaru.

Akcie Googlu rostly během včerejšího obchodování na 761,78 dolaru, což odpovídá tržní kapitalizaci 249,9 miliard dolarů. Akcie Microsoftu naopak klesly něco pod procento na 29,49 dolaru, což znamená tržní kapitalizaci 247,2 miliard dolarů.

Vývoj akcií Googlu za poslední rok

Vývoj akcií Googlu za poslední rok (Yahoo)Vývoj akcií Googlu za poslední rok (Yahoo) | Yahoo

Poskok v žebříčku technologických firem je dokladem dlouhodobého růstu Googlu z původního vyhledávače vyvinutého dvěma studenty ze stanfordské univerzity v obří reklamní konglomerát. Google je klíčovým zprostředkovatelem pohybu na internetu, stojí také za nejpoužívanějším operačním systémem v mobilních telefonech Android.

Podle analytiků se internet také stává hlavním distribučním kanálem pro software a přebírá na sebe i rozmanité výpočetní úkoly, kterým v počítačovém průmyslu dříve dominoval Microsoft.

„Byznys PC hardwaru je v defenzívě. Přesun je jasně vidět – vše míří do cloudu, tedy na web,“ uvedl pro server Bloomberg Martin Pyykkonen z Wedge Partners.

Microsft se snaží na webu prorazit

Google má v USA na trhu vyhledávání podíl 66 procent, Microsoft se svým Bingem má podle dat ComScore jen asi 16 procent. Google také zřejmě brzy překoná Facebook a stane se největším příjemcem on-line reklamy. Podle EMarketeru si Google také drží pozici jedničky v rámci reklamy v mobilních telefonech.

Čtěte také:

Jan Mühlfeit: Microsoft je velice inovativní (videorozhovor)

Google reaguje na Facebook a Instagram a kupuje Snapseed

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě. Jeho operační systém Windows využívá většina osobních počítačů. I když se snaží prodrat i do internetového byznysu, většinu tržeb má stále ze softwaru pro počítače – Windows a Office. Jenže i prodeje Windows klesají kvůli tomu, že laptopům začínají konkurovat tablety.

Vývoj akcií Microsoftu za poslední rok

Vývoj akcií Microsoftu za poslední rok (Yahoo)Vývoj akcií Microsoftu za poslední rok (Yahoo) | Yahoo

U chytrých mobilních telefonů Microsoft výrazně zaostává za operačním systémem Android. Microsoft ale v říjnu spustí prodej nové verze Windows, které budou přizpůsobené pro použití na dotykových zařízeních. Zároveň vstupuje na pole hardwaru s vlastním tabletem Surface.