Jablotron slaví. Přerod z malé kanceláře v holding začal před třiceti lety

Stánek společnosti Jablotron na mezinárodním veletrhu Amper v Brně

Stánek společnosti Jablotron na mezinárodním veletrhu Amper v Brně Zdroj: ČTK

Výroba elektronických zabezpečovacích systémů ve společnosti Jablotron
Zakladatel společnosti Dalibor Dědek
Výroba rekuperační jednotky v montážní dílně Jablotronu
Stánek společnosti Jablotron na mezinárodním veletrhu Amper v Brně
Sídlo společnosti Jablotron Security
16
Fotogalerie

Z garáže, domku či malé kanceláře až ve společnost s miliardovými obraty. Podobně jako giganti Amazon, Apple, Google nebo Microsoft rostla i česká technologická společnost Jablotron, kterou podnikatel a nynější miliardář Dalibor Dědek založil spolu se společníky právě před třiceti lety 27. prosince 1990 v Jablonci nad Nisou.

Holding Jablotron dnes zastřešuje dvě desítky firem s obratem přes tři miliardy korun. Zaměřuje se na vývoj a prodej elektronických zabezpečovacích a signalizačních zařízení a poskytuje i bezpečnostní služby. Stále více expanduje i do jiných oborů, jako jsou internet věcí nebo vytápění budov, a věnuje se i charitě a sociální práci.

Zhruba osmdesát procent produkce Jablotron vyváží do 73 zemí. Největší firmou skupiny, která zaměstnává šest set lidí, je Jablotron Alarms. Se svými dvěma sty pracovníky loni dosáhl obratu přes 1,6 miliardy korun.

V roce 2015 byla založena zastřešující akciová společnost Jablotron Group, která převzala úlohu původní Jablotron s.r.o. O rok později prodal Dědek 40 procent akcií dlouholetému spolupracovníkovi, obchodnímu a výkonnému řediteli Miroslavu Jarolímovi. V dubnu 2018 prodal Jablotron 60procentní podíl ve společnosti eMan, která patří k předním českým dodavatelům softwaru.

Letos v lednu začal Jablotron v jabloneckých Rýnovicích vedle věznice připravovat výstavbu výrobní haly za 150 milionů korun. Využívat ji bude dceřiná firma JabloPCB, které už nestačí výrobní závod v někdejším areálu Bižuterie, kde osazuje desky plošných spojů. V Rýnovicích má holding od roku 2016 logistické centrum Jablotron Alarms. Skladuje v něm hotové výrobky před expedicí k zákazníkům.