Jak stáhnout Windows 8 zdarma?

Windows 8

Windows 8

Jestliže chcete vyzkoušet finální verzi Windows 8, můžete ji v rámci tříměsíčního zkušebního vydání získat i jako běžní uživatelé. Kde stahovat a na co si dát pozor?

Čtenáři se nás často ptají, jakým způsobem lze zdarma získat a vyzkoušet finální verzi Windows 8 legální cestou, případně zda je to vůbec možné. Pokud i vy patříte do skupiny takovýchto uživatelů, pak lze Windows 8 RTM oficiálně stáhnout přímo z webu Microsoftu, a to prostřednictvím stránky MSDN Evaluation Center. K dispozici je 90denní zkušební verze Windows 8 Enterprise v anglickém jazyce, po dobu tří měsíců tedy můžete legálně testovat nový systém.

Vybrat si můžete jak z 32-, tak 64bitové edice Windows 8 Enterprise, pro stažení ze stránek výrobce je zapotřebí pouze přihlášení standardním účtem Microsoft. V návaznosti na dřívější diskuze a spekulace dodejme, že tento účet slouží pouze pro stažení, nemusíte se bát nutnosti jeho využití při samotné instalaci. Stahování ze stránek Microsoftu má výhodu v použití samostatného klienta, k dispozici jsou i zrcadlené ISO obrazy, například na serveru Stahuj.cz.

Stahování zkušební verze Windows 8Stahování zkušební verze Windows 8 | Zive.czVýchozí klient nabídne pohodlné stahování

Pamatujte na to, že po uplynutí 90denní zkušební lhůty je zapotřebí systém Windows 8 Enterprise v této speciální verzi kompletně nahradit novou instalací dalšího systému. Není tak možné provést upgrade na kompletní, plně funkční vydání. Doporučujeme proto instalaci v rámci virtuálního počítače (například prostřednictvím programu VirtualBox), v případě použití z pozice primárního systému pak zálohujte všechna důležitá data na aktuálním oddílu.

Při instalaci trial verze nemusíte vkládat licenční klíč, nicméně do deseti dnů po jejím dokončení je zapotřebí provést bezplatnou aktivaci – systém vás na to sám upozorní. Pokud byste to během této desetidenní lhůty nestihli, zčerná pozadí pracovní plochy a počítač se každou hodinu automaticky vypne. Aktivace bude za těchto podmínek u zkušební 90denní verze podle vyjádření Microsoftu dostupná až do 15. srpna 2013. V pravém dolním rohu obrazovky při zobrazení klasické plochy máte možnost sledovat, kolik dnů do uplynutí zkušební verze ještě zbývá.

Zkušební stahování Windows 8Zkušební stahování Windows 8 | Zive.czV pravém dolním rohu plochy můžete sledovat odpočet 90denní zkušební verze

Instalaci si můžete stáhnout celkem v deseti jazykových mutacích (v čele s angličtinou), česká trial verze k dispozici není. Na internetu jsou však dostupné dříve uniklé jazykové balíčky pro 32- i 64bitovou variantu, a tak lze s trochou snahy lokalizaci provést, sami jsme to pro účely psaní článku vyzkoušeli.

Pro úplnost ještě přidáváme minimální systémové nároky, které by váš systém pro využití zkušební 90denní verze Windows 8 Enterprise měl splňovat:

1GHz procesor
1 GB RAM pro 32b verzi, 2 GB RAM pro 64b vydání
20 GB volného místa na disku
rozlišení obrazovky alespoň 1 366 × 768 px
grafická karta s podporou DirectX 9 a WDDM
připojení k internetu pro online aktivaci