John se vrací k novinařině, povede publicistiku v Týdnu

předseda VV Radek John

předseda VV Radek John Zdroj: Foto E15 Eduard Erben

Exministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John se vrací zpět k žurnalistice. Ve čtvrtek nastupuje do vydavatelství Empresa Media podnikatele Jaromíra Soukupa, které vydává týdeníky Týden, Instinkt a Sedmička. Z vedení strany chce John odejít.

„Hodlám publikovat fakta o rozkrádání v této zemi a informace z české politiky, které má česká veřejnost právo znát. Podepsal jsem autorskou smlouvu s vydavatelstvím Empresa Media, neboť jsem přesvědčen, že v demokratickém státě nesmí být síla, která by politikovi bránila v publikování faktů, které při své práci zjistil,“ uvedl John. Grémiu VV předložil návrh na svolání volební konference na začátku příštího roku, kde už na šéfa strany kandidovat nebude. Předsedkyně poslanců VV Kateřina Klasnová uvedla, že Johnovo přání respektuje.

Předseda VV a někdejší ministr vnitra John ve Sněmovně šéfuje bezpečnostnímu výboru. Může tak přicházet do kontaktu s informacemi, které jsou v nějakém režimu utajení. Jako člen mandátového a imunitního výboru také má přístup například k žádostem policie o vydání poslanců k trestnímu stíhání a i do příslušných spisů, pokud si je výbor od policie vyžádá.

Šéf VV nastupuje do vydavatelství, jehož majitel Soukup již dříve s Johnovou stranou spolupracoval. Soukupova agentura Médea totiž pro VV zajišťovala nákup inzertního prostoru před volbami v roce 2010. Mediální magnát Soukup už dříve podporoval například Stranu zelených, později Demokratickou stranu zelených, spolupracoval i s ČSSD. V současnosti pomáhá s kampaní prezidentskému kandidátovi Janu Fischerovi.

Vedoucí katedry žurnalistiky na fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity Rudolf Burgr řekl, že podobné propojení politiky, byznysu a médií je nemyslitelné. „Předpokládám, že redakce si od toho slibuje exkluzivní materiály,“ dodal s tím, že spekulace může vyvolávat i to, že John coby politik nastoupil do vydavatelství vlastněného člověkem s napojením na politiku.

John vstoupil do politiky v roce 2009, kdy se stal předsedou VV. Později se tal ministrem vnitra, v dubnu 2011 byl ale odvolán. Nyní je poslancem a předsedou sněmovního bezpečnostního výboru. Jeho strana se rozštěpila a odešla z vlády do opozice.

„Radek John za svou novinářskou kariéru dokázal odhalit spoustu nešvarů, korupce. V Česku asi není novinář, který by měl na svém kontě tolik psaných či televizních reportáží, úspěšných knih, filmových scénářů,“ uvedl šéfredaktor Týdne František Nachtigall. „Jsem přesvědčen, že Radek bude významnou posilou nejen pro Týden a Instinkt, ale i pro další plánované projekty do budoucna,“ dodal.

Podle serveru Mediář.cz by zmíněné „plánované projekty“ mohly zahrnovat Deník 7 Sedmička. Tuto značku si nedávno Empresa Media zaregistrovala. Hovoří se také o tom, že Soukupova TV Barrandov uvažuje o vlastní zpravodajské relaci. John by se tak vrátil ke svým počátkům, kdy byl tváří pořadu TV Nova na vlastní oči.