Karbox a ČVUT překonaly Billa Gatese. České zařízení získá z pouštního vzduchu více vody

zařízení EWA

zařízení EWA Zdroj: CSG

zařízení EWA
2
Fotogalerie

Nejen pro vojáky, hasiče nebo záchranáře, ale i pro farmáře a další lidi žijící v odlehlých oblastech má sloužit české mobilní zařízení, které získává vodu z pouštního vzduchu. Vyvinula ho přeloučská firma Karbox s odborníky z ČVUT. Vedle zemí NATO s ním plánuje prorazit v Austrálii, kde se zařízení EWA (Emergency Water from Air) už zkoušelo, na Středním východě, v Jižní Americe či v Africe. Podobná česká technologie získala na loňské výstavě EXPO v Dubaji cenu za nejlepší inovaci.

„Litr balené pitné vody stojí pět australských dolarů, EWA vyrobí litr vody za dolar. Také proto je Austrálie pro toto zařízení významným potenciálním trhem. Laboratorními testy jsme ověřili, že vyprodukovaná voda je vhodná k přímé spotřebě a splňuje parametry i kojenecké vody,“ uvedl projektový manažer společnosti Karbox Miroslav Nosek.

EWA dokáže i ve velmi suchém prostředí získat 25 až 30 litrů vody za den a je tak násobně výkonnější než jediné srovnatelné zařízení firmy Source Global, kterou podporuje miliardář Bill Gates. 

„Díky svým parametrům nemá EWA v současné době na trhu konkurenci. Toto zařízení lze samozřejmě provozovat i ve vlhčím prostředí, v němž může vyrobit 50 až 70 litrů vody za den,“ uvádí na svých webových stránkách Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT, které je partnerem Karboxu.

EWA je odvozena od větší, ale stejně fungující české technologie S.A.W.E.R. (Solar Air WaterEarth Resource), která je svými rozměry přizpůsobena standardnímu ISO 1C kontejneru. Oproti tomu je EWA menší. Zařízení tvoří krychle o straně 120 centimetrů na podvozku poháněném elektromotorem, který získává energii buď ze sítě, nebo ze solárních panelů.

Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT má v projektu roli výzkumníka a vývojáře. Karbox zaměřený na speciální kontejnery se ujme výroby zařízení, marketingu a distribuce.

EWA má nalézt uplatnění rovněž u vojáků. „Komunikujeme například s NSPA, nákupní agenturou NATO, a s armádami spojeneckých států včetně speciálních jednotek a s pomocí české ekonomické diplomacie pronikáme do vhodných zemí,“ dodal Nosek. Karbox je součástí průmyslového a zbrojního holdingu Czechoslovak Group.

Nejdokonalejší roboti společnosti Boston Dynamics:

Video placeholde
Roboti z Boston Dynamics - Tančící humanoidi i smrtonosní zabijáci • Videohub