Česká technologie vyrobí vodu na poušti. O vítěze expa v Dubaji se uchází firma miliardáře Strnada

Český pavilon měl jako svůj středobod výrobu vody ze vzduchu. Technologie S.A.W.E.R nakonec získala hlavníocenění za inovaci.

Český pavilon měl jako svůj středobod výrobu vody ze vzduchu. Technologie S.A.W.E.R nakonec získala hlavníocenění za inovaci. Zdroj: Profimedia

Tuzemská technologie S.A.W.E.R.vyjde na jednotky milionů korun. Vědci nyní jednají o transferu nápadu do výroby.
Některé pavilony v areálu zůstaly i nyní, po skončení výstavy. Patří mezi ně i ten český.
Vodopády na Expo patřily z návštěvnickým lákadlům výstavy.
Středobod areálu fungoval jako rozcestník do sekcí mobility, udržitelnosti a příležitosti.
Brány Světové výstavy Expo 2020 v Dubaji přivítaly téměř 23 milionů návštěvníků.
7
Fotogalerie

Technologie pro výrobu vody ze vzduchu S.A.W.E.R. vyvinutá na ČVUT je blízko náruče firmy Czechoslovak Group (CSG) miliardáře Michala Strnada. Po úspěchu na výstavě EXPO v Dubaji, kde S.A.W.E.R. získal mimo jiné ocenění za nejlepší inovaci od organizace pod záštitou dubajského vládce šajcha Muhammada bin Rašída Maktúma, hledají autoři nápadu společnost, která bude zařízení vyrábět sériově. Czechoslovak Group soupeří o zájem s firmami ze zahraničí.

„Czechoslovak Group je jedním z největších zájemců. Jeví se nám jako partner, který má odpovídající kapacitu,“ připustil manažer projektu z ČVUT Jakub Dytrich. Vyjednávání potvrdil i mluvčí CSG Andrej Čírtek. „Mohu potvrdit, že se s technologií seznamujeme,“ řekl bez bližších podrobností deníku E15.

Autoři technologie, na níž se podílela ČVUT, byli úspěchem z Expa překvapeni. Po vyhlášení cen registrují zájem z celého světa. Kromě UAE Innovates Award ještě pár týdnů předtím získali druhé místo mezi projekty ze 192 zemí, které vyhlašoval americký časopis Exhibitor. S transferem technologií proto chtějí spěchat, dokud je na něj upřena pozornost byznysu. „Přes Velikonoce jsem si psal s investorem z Pákistánu, jsou tu zájemci z Emirátů, Indie, Austrálie a dalších zemí. Jde vesměs o firmy vyrábějící podobná zařízení. Jiní rovnou posílají objednávky, ale my nejsme výrobci toho zařízení. Zvládneme vyrobit maximálně jeden prototyp za rok,“ popisuje Jakub Dytrich.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!