KKCG prodala podíl v cloudové firmě SPOT. Ovládne ji gigant NetApp, vznikne globální lídr

cloud computing

cloud computing

Fond Springtide Ventures ze skupiny KKCG Karla Komárka prodal svůj desetiprocentní podíl ve společnosti SPOT americkému poskytovateli cloudových služeb NetApp. Vedle fondu Springtide Ventures podíly prodávají také další významní investoři jako Highland Partners, Intel Capital a Vertex. SPOT a NetApp se po spojení stanou světovou jedničkou mezi poskytovateli infrastruktury zaměřené na aplikace.

Do izraelské společnosti SPOT (dříve Spotinst) investoval fond Springtide Ventures v srpnu 2016 a z nynějšího prodeje získá zhruba šestinásobek investovaných prostředků. „Již tehdy nás zaujal jejich jedinečný nápad, jak optimalizovat cloudové služby. Z původního startupu se za pět let podařilo vybudovat firmu s loňskými tržbami přes 20 milionů dolarů a objemem ročních předplacených služeb přes 22 milionů dolarů. Meziroční nárůst tržeb přesahuje 66 procent,“ uvedl investiční ředitel KKCG Michal Tománek.

SPOT pomáhá podnikům optimalizovat a automatizovat využívání cloudových služeb. Společnost v roce 2015 založili Amiram Shachar a Liran Polak. V pobočkách v San Francisku, New Yorku, Washingtonu DC, Tel Avivu a Londýně zaměstnávají více než 180 lidí.

KKCG je aktivní na americkém trhu informačních technologií, dlouhodobě do nich investuje například prostřednictvím fondu Jazz. Do hledáčku dalšího amerického investora, společnosti AppLovin, se nedávno dostalo herní studio Geewa z portfolia KKCG. AppLovin letos na jaře Geewu koupil.

Do informačních technologií KKCG dlouhodobě investuje a tento obor dnes patří k základním pilířům skupiny. Holding Aricoma dnes zastřešuje společnosti jako Autocont, Cleverlance nebo AEC.