Kodak chce z bankrotového režimu, věří v digitální tisk

Kodak

Kodak Zdroj: flickr/Takayuki Miki

Americká společnost Eastman Kodak, která byla kdysi předním světovým výrobcem fotoaparátů a kinofilmů, začne jednat s věřiteli o plánu reorganizace. Kodak letos vyhlásil bankrot, neboť se nedokázal včas přizpůsobit rychlému nástupu digitální fotografie, a nyní funguje v režimu soudní ochrany před věřiteli. Z té se ale chce dostat a v plánu má i návrat k podnikání.

Firma uvedla, že v příštím roce by měla mít z nabídky služeb digitálního tisku tržby kolem 833 milionů dolarů (asi 16 miliard korun). Dalších asi 1,72 miliardy dolarů (asi 33 miliard korun) by měla Kodaku zajistit tvorba grafiky spolu s výrobou filmů.

Kodak sdělil, že registruje zájem od různých investorů, kteří se zajímají hlavně o technologii digitálního tisku. Objevilo se i více firem, které jsou ochotny rozvoj Kodaku financovat.

„Těší nás, že zájem projevuje několik potenciálních věřitelů, kteří chtějí financovat náš byznys a jeho další rozvoj. Díky tomuto vývoji jsme teď v lepší pozici, abychom se mohli těmito nabídkami zabývat,“ poznamenal ředitel firmy Antonio Perez.

Kodak v září uvedl, že od příštího roku nebude prodávat inkoustové tiskárny, neboť postupně zavírá většinu aktivit, které se zaměřovaly na spotřebitelský trh. Firma už zrušila výrobu digitálních fotoaparátů a teď zkoumá, jak by zpeněžila portfolio patentů. Jejich hodnota se odhaduje na 2,2 až 2,6 miliardy dolarů (až 50 miliard korun).