Kolem oslabeného Olympusu krouží firmy, láká je zdravotnické know-how

Olympus

Olympus Zdroj: Olympus

Skandál v Olympusu, kdy vyšlo loni najevo, že manažeři firmu přes účetní podvody připravili asi o 1,7 miliardy dolarů, znamená příležitost pro konkurenci. Kolem japonského podniku krouží technologické firmy - Sony, Canon, Fujifilm, Panasonic i Samsung. Mají zájem hlavně o výrobu endoskopů, která by jim pomohla expandovat do výnosného odvětví výroby zdravotnických potřeb. Společnost soukromého kapitálu TPG Capital nabídla, že zájemci o Olympus poskytne prostředky ve výši až miliardy dolarů.

Olympus se snaží překonat účetní skandál, který ji připravil o pověst a o většinu tržní hodnoty. Hledá proto investora, který by byl ochoten s ním spolupracovat. Firma se ale chce vzdát jen menšinového podílu, plnou kontrolu nikomu přenechat nehodlá.

TGP Capitals projevila ochotu se na ozdravné kúře Olympusu finančně účastnit. Mezi možné zájemce z řad firem se podle agentury Reuters řadí Sony, Canon, Panasonic nebo Fujifilm. Samsung už naznačil, že o investici do Olympusu neusiluje, je ale ochoten jednat o případné alianci.

Olympus je pro ostatní technologické firmy zajímavý hlavně kvůli svému zdravotnickému know-how. I když ho běžní spotřebitelé znají hlavně jako výrobce fotoaparátů, většinu zisků firmy generuje výroba endoskopů. Na trhu s těmito diagnostickými optickými přístroji, které umí zobrazovat vnitřní dutiny, má Olympus se sedmdesátiprocentním podílem dominantní postavení.

Že je výroba zdravotnických potřeb perspektivním sektorem si uvědomují i další technologičtí hráči. Nějaká forma kooperace s Olympusem by jim totiž mohla pomoct do tohoto odvětví expandovat.

Investory odrazuje pokračující vyšetřování, dohodu může zhatit i japonská vláda

Minimálně zdravotnický byznys Olympusu, zdá se, má šanci skandál ustát. Od odhalení účetních machinací ale tržní hodnota firmy ztratila přes 40 procent. Investory od případné nabídky odrazuje také stále pokračující vyšetřování podvodů a nejistota ohledně rozsahu napáchaných škod.

Vývoj akcií Olympusu za posledních 12 měsíců

Vývoj akcií Olympusu za posledních 12 měsícůVývoj akcií Olympusu za posledních 12 měsíců | Reuters

Větší zahraniční investice do Olympusu by pak také mohla narazit u japonské vlády. Technologické know-how v oblasti endoskopů totiž Tokio považuje za strategické kvůli tomu, že je v zemi největší výskyt rakoviny žaludku na světě. Vláda tak s ohledem na národní bezpečnost může případnému vstupu zahraničního kapitálu zabránit.