Letos podpořili Anděla Páně, příští rok dá innogy peníze na novinky Svěráka i Hřebejka

Jan Svěrák

Jan Svěrák Zdroj: ctk

Jan Svěrák
Jan Hřebejk
Učitelka
Ivan Trojan ve filmu Anděl páně 2.
Z filmu Anděl Páně 2
8
Fotogalerie

Energetický gigant vložil do českého filmu již 250 milionů korun. A v podpoře filmů i festivalů hodlá pokračovat.

Energetický obr RWE i pod novým názvem innogy pokračuje v podpoře české kinematografie a tuzemského filmového dění. „Projekt energie českého filmu pokračuje dvanáctou sezonou plynule dál i po rebrandingu. Film k nám prostě patří,“ uvedl předseda představenstva innogy Česká republika Martin Herrmann. Celková částka, kterou energetici do českého filmu příští rok investují, bude 25 milionů korun.

Finanční pomoci od innogy se dočká celkem sedm snímků - pět hraných a dvojice dokumentů. Innogy stejně jako dříve RWE sází hodně na osvědčené tvůrce. Mezi podpořenými projekty tak jsou novinky Jana Svěráka Po strništi bos, trilogie Zahradnictví Jana Hřebejka a Kvarteto v režii Miroslava Krobota. innogy se rovněž podílí na vzniku dokumentu Nechte zpívat Mišíka režisérky Jitky Němcové a portrétu tanečníka a choreografa Petra Zusky v režii Martina Kubaly. Zároveň se na peněžní injekci mohou těšit také vybrané filmové akce.

„V příštím roce opět podpoříme Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Letní filmovou školu Uherské Hradiště nebo Ceny české filmové kritiky. I nadále budeme hlavním partnerem prestižních filmových ocenění Český lev,“ dodal Herrmann.

Energetická společnost dosud pomohla na plátna kin 39 celovečerním hraným snímkům a 12 celovečerním dokumentům. V letošním roce mohli diváci zhlédnout hororové drama Polednice režiséra Jiřího Sádka, tragikomedii Teorie tygra pod režisérským dohledem Radka Bajgara nebo pohádkový příběh Jiřího Stracha Anděl Páně 2. Od roku 2005 vložila innogy do projektu energie českého filmu více než čtvrt miliardy korun.