LG Electronics a Sony zakopaly válečnou sekeru a zrušily vzájemné žaloby

Sony logo

Sony logo

Společnosti LG Electronics a Sony urovnaly dlouholeté spory kvůli porušování patentových práv, které se dotýkaly smartfonů, televizorů a technologie blue-ray. V rámci urovnání firmy podepsaly dohodu o vzájemném poskytnutí licencí.

„LG a Sony se nedávno dohodly, že zruší vzájemné žaloby kvůli porušování patentů,“ uvedla mluvčí jihokorejské LG Electronics. Sony zprávu potvrdila, odmítla ji však dále komentovat.

Sony a LG byly podle zdroje obeznámeného se situací zapletené do série vzájemných žalob kvůli porušení patentových práv na širokou škálu produktů v Evropě a USA od doby, kdy se jim nepodařilo obnovit dohodu o sdílení technologií. Ta vypršela před třemi lety.

Sony mimo jiné podala stížnost u americké Mezinárodní obchodní komise, kde se snažila zablokovat dodávky telefonu LG Rumor Touch a několika dalších chytrých telefonů do USA. LG si pak u komise stěžovala, že PlayStation 3 firmy Sony porušuje její patent na obrazovou technologii blue-ray. Patentové spory vyvrcholily v březnu, kdy celní úřad v Nizozemsku na základě soudního příkazu dočasně zabavil dodávku herních konzolí PlayStation 3.

LG je třetí největší výrobce mobilních telefonů na světě. Firmě vzrostl ve druhém čtvrtletí zisk meziročně o 25 procent na 158 miliard wonů (2,5 miliardy korun). Sony naopak vykázala ve stejném období ztrátu 15,5 miliardy jenů (3,4 miliardy korun) po zisku 25,7 miliardy jenů za duben až červen 2010. Na ztrátě měly hlavní podíl březnové zemětřesení a cunami, ale také pokles cen televizorů a útok hackerů na firemní internetovou herní síť.