Liberty Global vytáhne z Chello další miliony

televize

televize Zdroj: profimedia.cz

Americká mediální skupina Liberty Global si sáhne do Česka pro další peníze. Prostřednictvím maďarské dcery Chello Central Europe vytáhne z české společnosti Chello Central Europe téměř 110 milionů korun, o které se sníží její základní kapitál. Jeho výše tak klesne na osmnáct milionů korun. Vyplývá to z dokumentů firmy, které má deník E15 k dispozici.

„Vlastníci upravují základní kapitál na úroveň, jež plně postačuje a odpovídá povaze činnosti Chello Central Europe,“ uvedl jednatel české Chello Aleš Fabík.

Je to již v krátkém čase podruhé, co Liberty Global z Česka převádí desítky milionů korun. Poprvé se tak stalo před několika týdny v rámci restrukturalizace českých dcer Liberty Global. Tehdy Chello pohltila sesterskou firmu Česká programová společnost (ČPS), která v kabelech a na satelitu vysílala dokumentární program Spektrum. Ten přešel pod Chello. Ze základního kapitálu ČPS ve výši skoro 206 milionů korun se 127 milionů převedlo na českou Chello Central Europe, zbytek si ponechala maďarská řídicí společnost.

Petr Majerik: Do tří let bude v Česku sto malých televizí

V Česku Chello Central Europe vysílá na satelitu nebo v kabelových rozvodech řadu tematických programů, mimo jiné Sport1, Sport2, dětský Minimax nebo kuchařský TV Paprika. V loňském roce dosáhla tržeb 290 milionů korun a zisku 17 milionů.