Meta propustí další tisíce lidí, Zuckerberg bojuje s TikTokem i rostoucími náklady

Zakladatel společnosti Meta Mark Zuckerberg vyhlásil "Rok efektivity".

Zakladatel společnosti Meta Mark Zuckerberg vyhlásil "Rok efektivity". Zdroj: Reuters

Společnost Meta, která mimo jiné provozuje sociální sítě Facebook a Instagram, plánuje další kolo propouštění. Začne ještě tento týden a podle informací Bloombergu se dotkne tisíců zaměstnanců.

Šéf společnosti Mark Zuckerberg už v říjnu loňského roku oznámil propuštění třinácti procent pracovníků s tím, že rok 2023 bude pro společnost „Rokem efektivity“. V největším propouštění v dosavadní osmnáctileté historii firmy se tak Meta zatím zbavila jedenácti tisíc lidí.

Zuckerberg se chce letos zaměřit na zefektivnění provozu firmy a podívat se na projekty, které nejsou dostatečně ziskové, případně už nejsou pro společnost klíčové. Chce se také zbavit velké části středního managementu, aby zefektivnil a zrychlil rozhodování ve firmě.

Šéf společnosti tak reaguje na nepříznivou situaci ve firmě: výdaje společnosti ve čtvrtém kvartálu loňského roku stouply o 22 procent na 25,8 miliardy dolarů, zatímco prodeje klesly o čtyři procenta na 32 miliard dolarů. Může za to i zvýšená konkurence na trhu digitální reklamy nebo růst konkurenčního TikToku vlastněného čínskou technologickou firmou ByteDance.

Meta ohlašuje propouštění dalších zaměstnanců v době, kdy podobně reaguje většina velkých technologických firem. Matka Googlu, tedy společnost Alphabet, už v lednu oznámila, že propustí 12 tisíc lidí, tedy šest procent všech svých zaměstnanců. Do konce března má 10 tisíc lidí propustit i Microsoft. Dell Technologies kvůli klesajícím prodejům globálně propustí 6650 lidí a mediální a filmová společnost Walt Disney se celosvětově zbaví sedmi tisíc lidí.

Největší propouštění ve své historii plánuje i Amazon a propouštění čeká Twitter. Nový majitel sociální sítě Elon Musk po svém loňském převzetí dokonce mluvil o tom, že o místo přijde polovina všech zaměstnanců.

Kdo je Mark Zuckerberg?

Video placeholde
Mark Zuckerberg • Videohub

Českem vlna propouštění v technologických firmách prošla už na podzim, kdy se pracovníků zbavovaly třeba startupy Apify nebo Productboard. Výhled na letošek je ale spíš optimistický „V českém technologickém sektoru jde spíše o zastavení náboru než o hromadné propouštění,“ řekla deníku E15 v lednu analytička společnosti Cyrrus Anna Píchová. Její slova potvrzují zaměstnavatelé v České republice, kteří ve druhém čvrtletí podle ČTK budou spíš nabírat než propouštět.