Mexický magnát chce nizozemské telekomunikace

Carlos Slim Helú

Carlos Slim Helú Zdroj: Agencia Brasil

Největší latinskoamerický mobilní operátor América Móvil (AMX) dnes nabídl odkoupit 23,2 procenta akcií nizozemské telekomunikační skupiny KPN za 65,6 miliardy korun. Je to první velký pokus společnosti kontrolované mexickým magnátem a nejbohatším člověkem světa Carlosem Slimem o expanzi v Evropě. Vedení KPN však nabídku odmítlo jako podhodnocenou.

Společnost AMX již má v KPN 4,8 procenta akcií a s dnešní nabídkou by získala celkem 28 procent. Podle nizozemských pravidel musí majitel akcií zveřejnit své vlastnictví, pokud jeho podíl ve firmě přesáhne pět procent, a pokud získá přes 30 procent, musí nabídnout vykoupit všechny akcionáře. Pokud bude AMX s nabídkou úspěšná, bude moci prosadit své lidi do dozorčí rady KPN.

AMX nabídla za akcii KPN osm eur, což je 23,5 procenta nad pondělní závěrečnou tržní cenou. KPN však sdělila, že tato cena hodnotu společnosti „výrazně podhodnocuje“ a že firma bude nyní zkoumat své strategické možnosti. Analytici oslovení agenturou Reuters však pochybují, že by firma oslabená řadou problémů měla lepší alternativu.

AMX uvedla, že považuje investici v KPN za dlouhodobou a za odrazový můstek pro expanzi v Evropě poté, co příležitosti k růstu na domácí půdě se vyčerpaly. „AMX je přesvědčena, že obě společnosti budou mít z akvizice prospěch v oblastech jako roaming, distribuce obsahových složek a marketing,“ sdělila firma.

KPN, která v 90. letech vlastnila Český Telecom, se potýká se strukturálními problémy, jako je tvrdá konkurence na domácím trhu a malý rozsah aktivit na zahraničních trzích. V Německu se firma snaží už roky spojit svou divizi E-Plus s operátorem O2 Germany, který patří do španělské skupiny Telefónica.