Microsoft a výrobce videoher Activision Blizzard nabídli regulátorům ústupky, aby se mohli spojit

Microsoft si chce prostřednictvím transakce zajistit populární videohry, jako je Call of Duty, Overwatch a Candy Crush, jejichž vydavatelem je právě Activision Blizzard.

Microsoft si chce prostřednictvím transakce zajistit populární videohry, jako je Call of Duty, Overwatch a Candy Crush, jejichž vydavatelem je právě Activision Blizzard. Zdroj: Reuters

Americká společnost Activision Blizzard prodá svá streamovací práva mimo Evropu firmě Ubisoft Entertainment. Oznámený krok je součástí snahy změnit podmínky transakce, v jejímž rámci hodlá firmu Activision za 69 miliard dolarů (asi jeden a půl bilionu korun) převzít americká softwarová společnost Microsoft. Proti jejich plánu se totiž dosud stavěly regulační orgány ve Velké Británii. Informovala o tom agentura Reuters.

Britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) zůstává jediným regulátorem, který návrh na největší akvizici ve videoherním průmyslu v historii odmítá schválit. Nutí tak Microsoft, aby předložil ke schválení nový návrh, pokud chce svůj záměr úspěšně dotáhnout do konce.

Microsoft si chce prostřednictvím transakce zajistit populární videohry, jako je Call of Duty, Overwatch a Candy Crush, jejichž vydavatelem je právě Activision Blizzard. Britský regulátor v úterý uvedl, že si stojí za svým původním rozhodnutím akvizici zablokovat, pokud Microsoft nebude ochoten podmínky transakce změnit.

Kvůli postoji britského úřadu se firmy rozhodly podmínky transakce upravit, aby zmizely obavy z narušení hospodářské soutěže. Activision proto nyní odprodá cloudová streamovací práva mimo Evropský hospodářský prostor firmě Ubisoft, a to ke všem svým současným i budoucím hrám vydaným v příštích 15 letech a určeným pro osobní počítače i pro herní konzole.

„Podmínky transakce umožní firmě Ubisoft komerčně tato práva nabídnout jiným poskytovatelům videoherních služeb (včetně samotného Microsoftu) umístěných na cloudu,“ sdělil britský regulační úřad. Návrh, který Activision teď předkládá k posouzení, podle CMA neznamená, že britský úřad navrhované transakci automaticky dává zelenou. Rozhodnutí vynese později.

Převzetí firmy Activision Blizzard by bylo největší svého druhu v historii videoherního průmyslu. Microsoft prodává herní konzoli Xbox a firmu Activision chce získat, aby přidal další tituly do své streamovací služby Game Pass. Ta umožňuje hráčům stahovat si obsah do konzolí a mobilních telefonů.

Microsoft svým návrhem převzít firmu Activision rozdělil regulační orgány v Británii, Evropské unii a ve Spojených státech. Jeho rivalové proti návrhu také protestovali. Například japonská společnost Sony má obavy, že Microsoft by mohl zastavit dostupnost velkých her pro videoherní systém PlayStation od Sony.

Nejnovější verze hry Modern Warfare 2 ze série Call of Duty získala na tržbách za první víkend od zahájení prodeje miliardu dolarů (asi 22 miliard korun), uvedla stanice BBC. Více než polovina všech kopií prodaných na britském trhu byla pro herní konzoly PlayStation.