Britský antimonopolní úřad zablokoval Microsoftu převzetí herního vývojáře Activision Blizzard

Vývojář her Activision Blizzard

Vývojář her Activision Blizzard Zdroj: profimedia.cz

Call of Duty
2
Fotogalerie

Největší transakce ve videoherním světě se zastavila. Oznámenou akvizici herní společnosti Activision Blizzard za 69 miliard dolarů Microsoftem zablokoval britský antimonopolní úřad. Ten se obává, že by Microsoft bránil konkurenci v cloudových hrách. Activision Blizzard stojí mimo jiné za kultovními hrami ze série Call of Duty, Warcraft, World of Warcraft či Diablo. 

Antimonopolní úřad v Británii uvedl, že i kdyby Microsoft poskytl přístup k mnohamiliardové franšíze Call of Duty předním cloudovým herním platformám, stále by trvala jeho přílišná dominance na trhu.

Microsoft chce přesto akvizici dotáhnout. Ve svém prohlášení uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.

Activision Blizzard se proti rozhodnutí hodlá „agresivně“ bránit. „Přehodnotíme naše plány růstu pro Spojené království,“ uvedla firma. „Malí i velcí globální inovátoři si povšimnou, že – přes veškerou svou rétoriku – je Spojené království jasně uzavřeno podnikání.“

Britský antimonopolní úřad CMA v březnu oznámil, že již spojení Microsoftu s Activision Blizzard nehodnotí jako rizikové pro trh herních konzolí, kterému dominuje společnost Sony a její platforma Playstation. Nynější rozhodnutí transakci zastavit je tak překvapivé. Microsoft se navíc výtky úřadu v této oblasti snažil odstranit podepsáním licenčních dohod s vlastníky streamingových platforem jako Valve Corp, Nvidia a Boosteroid.

Proti transakci vystoupilo mimo jiné již zmíněné Sony. Microsoft japonské firmě proto nabídl desetiletou licenci na herní hit Call of Duty, s Nintendem uzavře obdobnou dohodu, která Call of Duty zpřístupní i hráčům využívajícím platformu Nintendo Switch.

Bez ohledu na to, zda CMA nakonec ustoupí, má před sebou transakce ještě další překážky. Evropský regulátor ji má posoudit do 22. května, o zablokování transakce usilují i americké úřady.