Microsoft zvýšil tržby o více než 20 procent díky poptávce po cloudových službách

Microsoft zvýšil tržby i zisk o pětinu díky poptávce po cloudových službách

Microsoft zvýšil tržby i zisk o pětinu díky poptávce po cloudových službách Zdroj: Reuters

Americká společnost Microsoft ve druhém fiskálním čtvrtletí zvýšila tržby o 20,1 procenta na 51,7 miliardy dolarů (1,1 bilionu korun). Předčila tak odhady analytiků. Přispěla k tomu silná poptávka po cloudových službách od firem, které vlivem pandemie covidu-19 přecházejí na hybridní pracovní model.

Analytici dotazovaní společností Refinitiv odhadovali, že tržby Microsoftu za uplynulé čtvrtletí budou činit 50,9 miliardy dolarů. Čistý zisk společnost v tříměsíčním období, které skončilo 31. prosince, vzrostl o 21,4 procenta na 18,8 miliardy dolarů.

Přechod na práci a výuku z domova během pandemie přilákal více uživatelů ke kancelářskému komunikačnímu softwaru a službám Microsoftu, jako jsou Teams a Office 365. Poptávka po cloudových službách společnosti Microsoft i konkurenčních firem Amazon a Alphabet prudce vzrostla.

Tržby největšího segmentu Microsoftu, který nabízí cloudové služby, vzrostly o 26 procent na 18,3 miliardy dolarů. Tržby divize, která zastřešuje služby Office 365, se ve čtvrtletí zvýšily o 19 procent na 15,9 miliardy dolarů. Tržby divize osobních počítačů, která zahrnuje software Windows a herní konzole Xbox, se zvýšily o 15 procent na 17,5 miliardy dolarů. Akcie Microsoftu v úterý uzavřely obchodování poklesem o 2,7 procenta. 

Roboti z Boston Dynamics - Tančící humanoidi i smrtonosní zabijáci

Video placeholde
• Videohub