Muskovy družice pohořely. Starlink přišel kvůli geomagnetické bouři o desítky satelitů

60 satelitů Starlink pěkně pohromadě těsně před vypuštěním 24. května 2019

60 satelitů Starlink pěkně pohromadě těsně před vypuštěním 24. května 2019 Zdroj: SpaceX

Satelity Starlink vylétají na oběžnou dráhu
Satelity Starlink při pohledu z Mezinárodní vesmírné stanice
Start rakety Falcon 9
4
Fotogalerie

ŽIVĚ.CZ | SpaceX se bude muset vyrovnat se ztrátou až čtyřiceti družic, jež se měly stát součástí satelitní konstelace Starlink. Celkem 49 satelitů vynesla 3. února raketa Falcon 9 z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě na nízkou oběžnou dráhu. Druhý stupeň rakety je vynesl na orbitu s perigeem ve výšce přibližně 210 km nad Zemí.

SpaceX vypouští své družice na nižší oběžné dráhy, aby v ojedinělých případech, kdy některá z nich neprojde počátečními kontrolami systému, byla rychle deorbována odporem atmosféry. Nízká výška sice vyžaduje družice s vyšším výkonem, což stojí nemalé náklady, ale je to důležité z hlediska zachování udržitelného vesmírného prostředí.

Družice vypuštěné ve čtvrtek byly bohužel v pátek výrazně ovlivněny geomagnetickou bouří – narušením magnetického pole Země silným proudem nabitých částic unikajících vysokou rychlostí ze Slunce. Částice bývají uvolňovány při tzv. slunečních erupcích – explozích žhavého plazmatu na povrchu naší hvězdy.

Tyto bouře, kromě dalších účinků, způsobují oteplení atmosféry a zvýšení její hustoty v nízkých výškách, ve kterých se pohybovaly čerstvě vypuštěné družice. Podle palubních systémů rychlost a intenzita bouře způsobila, že se odpor atmosféry zvýšil oproti předchozím startům až o 50 %.

Ve snaze ochránit satelity před geomagnetickou bouří je SpaceX přepnula do nouzového režimu. Následné předběžné analýzy bohužel ukázaly, že zvýšený odpor v malých výškách zabránil družicím opustit nouzový režim a zahájit manévry na zvýšení oběžné dráhy.

Video placeholde
Elonovinky: SpaceX chystá druhou generaci satelitů Starlink • VTM.cz