Na Apple Keynote překvapily hlavně iPady, nové hodinky a iPhone splnily očekávání

Představení novinek společnosti Apple.

Představení novinek společnosti Apple. Zdroj: Reuters

Apple iPhone 13 Pro.
Apple iPhone 13 mini.
Nová generace telefonů Apple iPhone 13
Nová generace telefonů Apple iPhone 13
Nová generace telefonů Apple iPhone 13
29
Fotogalerie

Společnost Apple překvapila ve své zářijové keynote smrští nových produktů. S iPady se příliš nepočítalo, iPhony 13 splnily všechna očekávání a předčila je vlastně jen ve schopnostech pořizování videozáznamů. Apple Watch pak přišly prakticky jen s novým designem.

Celá událost byla, jak je od dob vypuknutí pandemie koronaviru zvykem, předtočená. Během streamované prezentace se vystřídalo mnoho míst napříč Kalifornií. Vyjma sídla společnosti Apple Parku jsme se tak podívali i do exteriéru nebo venkovního amfiteátru. Prezentující se střídali jak na běžícím páse, CEO společnosti Tim Cook opět působil jen jako spojka mezi jednotlivými řečníky i produkty.

iPad a iPad mini

Věděli jsme, že oba produkty přijdou, jen jsme je čekali o něco později. Apple tak smršť novinek zahájil základním iPadem, který je vlastně jen rychlejší předchozí generací s jednou zásadní inovací. Tou je v době pandemické vylepšení čelní kamery, která nově zvládne centrování objektu, podobně jako iPady Pro. Jak se tedy aktér pohybuje na scéně, kamera ho následuje vhodným polohováním výřezu. Při videohovorech jistě užitečné, jinak jen tak nějak do počtu.

Apple iPad mini dostal potřebný redesign. Ten však kompletně vychází z iPadu Air. Má tak bezrámečkový design, větší úhlopříčku displeje při zachování na tablet skutečně kapesních rozměrů a Touch ID schované v tlačítku zámku displeje. Čip M1 známý z počítačů společnosti a iPadů Pro se v novinkách nenachází. Není k tomu ostatně ani důvod.

Apple Watch Series 7

Apple má nejprodávanější hodinky světa, kterým lze objektivně vytknout jen jejich výdrž na jedno nabití. Jejich design se měnil jen decentně – to když se mírně zvětšil jejich displej. Nyní přichází změna větší, i když pro neznalého možná až příliš nenápadná. Je zde vyšší výkon, větší displej, menší tloušťka a pozměněné barvy. Vzato kolem a kolem je to ale vlastně všechno.

Žádné předpokládané ostré hrany, žádné nové funkce. Až tedy na ciferníky a novinky v platformě Fitness+, kterou si stejně v našich podmínkách neužijeme. Redesign je ale líbivý a dá se předpokládat, že mnoha stávajícím uživatelům to k upgradu bude vlastně stačit a nové to jistě naláká.

iPhone 13, 13 mini a iPhone 13 Pro, 13 Pro Max

Pokud si srovnáte veškeré úniky informací s tím, co Apple skutečně představil, minete se prakticky jen v barevných variantách. Vylepšovalo se sice po všech stránkách, ale jestli je to skutečně dost, se ukáže až v prodejích. Apple poprvé od představení iPhonu X, tedy prvním telefonu společnosti s bezrámečkovým displejem, změnil velikost výřezu pro čelní kameru a její senzory. To prý o 20 %. Jenže konkurence už má průstřely nebo dokonce kamery pod displejem.

Apple svou konkurenci dohání i s obnovovací frekvencí displeje, která se nově podle toho, jak s telefonem interagujete, mění od 10 do 120 Hz. Je to příjemnější nejen pro oči, ale samozřejmě to zvedá uživatelský zážitek. Čekali jsme to ale už loni u generace 12. Fotografové budou nicméně nadšení.

Základní řada iPhonů 13 a 13 mini dostala kamery z iPhonu 12 Pro Max, spolu s iPhony 13 Pro pak budou schopny natáčet v tzv. Cinematic módu. Výsledky vypadají skutečně jako kdyby byly pořízeny technikou určenou pro velká plátna. Modely Pro pak umí natáčet ProRes videa ve 4K s 30 snímky za sekundu. Vylepšení samozřejmě doznalo i samotné fotografování, například u makro fotek.

Apple toho vychrlil za ani ne hodinu a půl skutečně hodně. Není sporu, že se bude jednat o prodejní hity, na druhou stranu revolučního neukázal nic. Kdo z běžných smrtelníků totiž potřebuje nahrávat

4K videa svých ratolestí, při kterých může v reálném čase měnit hloubku ostrosti a vybírat si, které objekty chce mít ostré a které rozostřené? Negativně zatím reaguje i trh. Akcie v době psaní článku aktuálně spadly o 1,3 %. Uvidíme, jak to bude vypadat, až se novinky veřejností patřičně stráví.