Na trhu smartphonů je nově světovou trojkou LG, předstihla HTC

LG Optimus G

LG Optimus G Zdroj: Repro MobilMania.cz

Jihokorejská společnosti LG Electronics se stala třetím největším výrobcem chytrých mobilních telefonů. Pomohl jí k tomu silný nárůst prodeje vyspělých modelů. Vyplývá to z údajů analytické společnosti Strategy Analytics. Konkurenční HTC spadla na čtvrté místo. Trh ovládají firmy Apple a Samsung Electronics.

Podíl LG na trhu s chytrými telefony se z hlediska tržeb ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil na 3,2 procenta. Korejská společnost tak předstihla HTC a poprvé se posunula na třetí příčku.

Giganti Samsung a Apple mají společně tržní podíl 71,4 procenta. O zbytek se pak LG a HTC dělí se společnostmi Sony, BlackBerry a dalšími výrobci.

Jihokorejský výrobce LG sází na vyspělé modely s výkonným softwarem a připojením na 4G sítě. Společnost chce letos zvýšit prodej svých chytrých telefonů o více než polovinu na 40 milionů přístrojů. Ke splnění tohoto cíle plánuje přijít s novými modely ve všech cenových kategorií, od těch nejdražších v nejvyšších kategoriích po cenově dostupnější modely.

Zájem investorů o akcie LG v poslední době roste. Cenné papíry firmy vystoupaly na více než roční maximum.

Vývoj akcií LG za poslední rok

Vývoj akcií LG za poslední rokVývoj akcií LG za poslední rok | Yahoo

Naopak HTC se v poslední době příliš nedaří. Tchajwanský výrobce vykázal v prvním čtvrtletí svůj historicky nejnižší zisk. Na špatných výsledcích firmy se podepsalo mimo jiné to, že kvůli nedostatku fotoaparátů mohla začít v prvním čtvrtletí svůj nejnovější model HTC One prodávat jen ve třech zemích místo plánovaných 80.