Nad HTC se smráká: Apple a Samsung ho vytlačují z trhu

HTC

HTC Zdroj: profimedia.cz

Poslední hospodářské výsledky tchajwanského výrobce smartphonů HTC ukazují, že firma není v dobré kondici. Tržby za červenec jí meziročně klesly o 45 procent. Mezi investory roste nedůvěra už delší dobu, akcie HTC vytrvale klesají a za poslední rok už ztratily více než 70 procent hodnoty. Důvodem jsou obavy, že pro HTC nebude na trhu místo; stále silněji mu totiž dominují jediní dva výrobci - americký Apple a jihokorejský Samsung.

Začátky HTC byly přitom skvělé. Firma, na rozdíl třeba od Nokie, začala včas vyrábět smartphony. Jejím chytrým telefonům s operačním systémem Android se podařilo ukrojit díl trhu. HTC věřili i investoři, mezi lety 2010 a 2011 akcie společnosti stouply více než třikrát. Telefony charakteristické svými velkými hodinami na displeji byly dostatečně inovativní, aby se chytly.

Vedení podniku teď ale přiznává, že firmu dohnala konkurence. Trh smartphonů mají stále víc v rukou dva giganti. Applu s iPhony a Samsungu s řadou Galaxy se daří menší výrobce vytlačovat. HTC zhoršila výhled hospodaření - na třetí čtvrtletí avizovala meziroční pokles tržeb až o 23 procent. Znamenalo by to výrazně horší výsledek, než čekali analytici.

Čtěte také:

Samsung vystřídal Nokii v čele prodejů u mobilních operátorů

HTC letos zřejmě nakonec žádné tablety nepředstaví

Naučte se říkat „ua uej“. Číňané sesadili Ericsson a jsou první

„Objevují se názory, že by HTC mohla už v letošním čtvrtém čtvrtletí vykázat ztrátu,“ poznamenal šéf investiční společnosti Beyond Asset Management Michael On, jehož citovala agentura Reuters. „Jejich budoucnost nevypadá dobře, Samsungu konkurovat nemohou,“ dodal.

„Třeba HTC One X je velmi dobrý produkt, ale spotřebitelé ho ignorují a upřednostní Samsung Galaxy S3 kvůli značce,“ dodává analytička Gartneru Carolina Milanesi.

Akcie HTC jsou nejníže za poslední čtyři roky

Akcie HTC se dnes na burze v Tchaj-peji propadly o dalších 1,9 procenta na 236 tchajwanských dolarů. Ocitly se tak nejníže za poslední čtyři roky. Analytici upozorňují, že když byly akcie HTC naposledy tak nízko, jako jsou dnes, firma alespoň hospodařila se ziskem. Vytrvalý pokles akcií HTC kontrastuje s převládajícím optimismem, který teď na burzách panuje.

Vývoj akcií HTC za poslední dva roky Vývoj akcií HTC za poslední dva rokyVývoj akcií HTC za poslední dva roky | Yahoo

HTC je v současnosti pátým největším výrobcem smartphonů. Čtvrtletní výsledky HTC kontrastují s hospodařením Samsungu. Ten ohlásil nárůst provozního zisku o téměř 80 procent na rekordních 6,7 bilionu wonů (120 miliard korun).