Nadační fond nezávislé žurnalistiky zařadil E15.cz mezi nejdůvěryhodnější on-line média

Oceněné titulní strany deníku E15

Oceněné titulní strany deníku E15 Zdroj: E15

Důvěra ve zpravodajská média setrvale klesá. Nadační fond nezávislé žurnalistiky se pokusil pojmenovat příčiny tohoto trendu. Pět měsíců proto analyzoval české on-line zpravodajské servery. Ve výzkumu se zaměřil na běžné standardy novinářské práce, nikoli obsah článků. Nejvyšší hodnocení pak udělil pětici on-line platforem, mezi nimiž je i server E15, dále pak Aktuálně, Deník, Deník N a iRozhlas.  

Nadační fond nezávislé žurnalistiky se zaměřil na tři hlavní charakteristiky důvěryhodného on-line média, a to na jeho transparentnost s ohledem na vlastnickou strukturu, členy redakce i zveřejňování výsledků hospodaření. Hodnotil také poctivé nakládání se zdroji i profesionální práci se sdělením. Obsahem článků se nezabýval. 

Nejlepší rating „A“ pak udělil serverům E15, Aktuálně, Deník N, Deník a i Rozhlas. O stupínek hůře s hodnocením „A-“ skončily Deník Referendum, Euro, Novinky.cz či Lidovky.cz, které o lepší hodnocení připravilo to, že téměř třetině původních analyzovaných zpráv, chyběl hypertextový odkaz na původní zdroj. 

Servery Echo, iDnes i iHNED si odnáší hodnocení na stupnici „B+“. I v jejich případě často chyběly hypertextové odkazy na původní zdroje a hůře dohledatelné byly i kontakty na členy redakce. 

Nejhůře v hodnocení osmadvacítky platforem skončil server Středoevropan.cz, u kterého není dostupná informace o organizaci, vlastníkovi ani provozovateli. Stránky spustil v lednu 2017 Filip Vávra, jež figuruje jako jediný stálý redaktor. Relevantnost serveru je zpochybňována také například projektem Manipulatoři.cz, zaměřujícím se na boj s hoaxy a manipulacemi. Vávra se chtěl proti tvrzením uvedeným na webu Manipulátoři.cz soudně bránit. Nezaplatil však soudní poplatek a soud proto řízení zastavil.

Do výzkumu nebyly zařazeny ani platformy, ketré mixují text s videem. Primárně jde o weby Seznam Zprávy a ČT24. Na ty se Fond nezávislé žurnalistiky zaměří zvlášť.