Nokia opouští japonský trh

ilustrační foto

ilustrační foto

Finský výrobce mobilních telefonů Nokia Corp. opouští japonský trh. Do konce července zde firma uzavře poslední ze svých obchodů, který prodává její luxusní mobilní telefony Vertu. Uvedla to agentura AP. Nokia měla původně v Japonsku čtyři obchody s telefony Vertu. Většinu již zavřela, zůstal jí jen obchod v tokijské luxusní čtvrti Ginza, řekla AP Tomoko Morinariová z reklamní a marketingové společnosti Sunny Side Up, jejímž klientem Nokia je.

Morinariová však neupřesnila, kdy se Nokia rozhodla z Japonska odejít, ani kolik telefonů Vertu v zemi prodala.

Telefony Nokie nebyly v Japonsku nikdy příliš populární. Kromě telefonů domácích výrobců, jako Sharp, se zde těší velké oblibě iPhone firmy Apple.

Japonský list Nikkei upozornil, že Nokia přestala dodávat telefony místním operátorům již v roce 2008. Telefonní služby Nokie nyní běží na síťové infrastruktuře pronajaté od NTT DoCoMo a ty podle listu budou přerušeny na konci srpna, kdy vyprší platnost kontraktu.

Modely Vertu jsou luxusní záležitostí. Jejich cena se pohybovala od 600 tisíc do 20 milionů jenů (125 500 až 4,2 milionu korun).

Minulý měsíc Nokia varovala, že její tržby i zisková marže za druhé čtvrtletí budou mnohem nižší, než se čeká. Důvodem je silná konkurence na trhu vyspělých i levných telefonů. Nokia se potýká s problémy hlavně na trhu s chytrými telefony, který je velmi lukrativní.

Nokia je od roku 1998 největším světovým prodejcem mobilních telefonů. V prvním čtvrtletí letošního roku ji však Apple překonal v tržbách z prodeje telefonů. Podíl Nokie na trhu stále klesá. V prvním čtvrtletí činil 29 procent.