Nova přišla na Slovensku o statisíce diváků

Nova

Nova

Majitel Novy CET 21 má na Slovensku problém. Jeden z největších kabelových operátorů UPC Broadband Slovakia vyřadil na konci prosince z nabídky placený kanál Nova Sport. Podle informací deníku E15 se obě strany nedohodly na rozdělení peněz od předplatitelů. Dalším faktorem byl i spor o šíření hlavní Novy ve slovenských sítích UPC. Sportovní kanál CET 21 tak podle odhadu deníku E15 přišel asi o 200 až 300 tisíc slovenských diváků.

„Důvodem vyřazení je uplynutí smlouvy s vysílatelem, přičemž nedošlo k dohodě o jejím dalším prodloužení,“ uvedl mluvčí UPC Broadband Slovakia Jaroslav Kolár, podle něhož Novu Sport nahradí „nová sportovní stanice, která nabízí obdobný obsah“. Nova má jinou verzi. Podle tiskové mluvčí Marie Fianové se jednalo o jednostranný krok ze strany operátora, který bez udání důvodu odmítl pokračovat v distribuci kanálu Nova Sport. Podle nepotvrzených informací by v celé kauze mohl hrát roli i tlak slovenské Rady pre vysielanie a retransmisiu na vyřazování českých kanálů z nabídky slovenských operátorů.

Ani měsíc po ukončení distribuce se UPC a CET 21 nedokázaly dohodnout na nových podmínkách. „Vyjednáváme nové podmínky. Pokračujeme ve vyjednávání tak, aby slovenští diváci měli program Nova Sport opět brzy na svých obrazovkách,“ uvedl šéf Nova Sport Marek Kindernay.

Obchodní spor CET 21 a UPC je již několikátý v pořadí. Na podzim 2009 se oba hráči několik týdnů nemohli dohodnout na vysílání české mutace hudební televize MTV. Důvodem byla cena a nezvládnutí všech aspektů smluvního vztahu CET 21 a MTV Networks International.

V Česku je Nova Sport součástí nabídky kupříkladu české UPC nebo satelitní platformy Skylink a CS Link. Televize Nova, potažmo její mateřská firma CME, kanál koupila v roce 2005 od PPF (tehdy se jmenoval Galaxie Sport). Zaplatila za něj zhruba 119 milionů korun.