Nový iPhone v recenzích: chvála i výhrady k mapám a konektoru

iPhone 5, Apple

iPhone 5, Apple Zdroj: profimedia.cz

Nový iPhone 5 se dočkal vesměs vřelého přijetí od technologických recenzentů. Ti chválí lehké provedení, větší displej nebo rychlejší stahování dat. Hlavní výhrady míří na mapovou aplikaci a nový konektor. Kvůli jeho změně budou muset majitelé staršího příslušenství používat redukci. Recenze zesumíroval server Bloomberg.

Nový iPhone 5, který se začne v USA prodávat 21. září a v Česku 28. září, je podle Walta Mossberga z Wall Street Journal nejlepším smartphonem na trhu. Podle Eda Baiga z USA Today má nový iPhone náskok i před přístroji Samsungu.

„Skoro každá vlastnost byla vylepšena a to se zaměřením na to, co je důležité: tedy displej, zvuk, focení a rychlost,“ uvedl pro New York Times David Pogue.

Zmiňovány jsou ale i nedostatky. Podle Mossberga mezi ně patří hlavně mapy. Apple se zbavil aplikací vyvíjených Googlem a vytvořil vlastní software, ten však i podle dalších zatím nedosahuje kvalit toho od konkurenta. Recenzenti upozorňují, že zvlášť navigace v ulicích měst často chybuje.

Pogue pak kritizuje rozhodnutí Applu změnit konektor. Ten nový s názvem Lightning je menší a s oboustrannými piny. Problém je ale se starším příslušenstvím, které s touto konektivitou nebude kompatibilní.

Podle Poguea se komplikuje propojení přístroje s vybavením v autě nebo reproduktory. Adaptér, za který bude nutné si připlatit, navíc zřejmě nebude fungovat pro všechna zařízení. Apple přichází o konkurenční výhodu, když se vzdává sítě kompatibilních zařízení provázaných s iPhonem, míní Pogue. „Není to facka pro loajální zákazníky, je to přímo rána mezi oči,“ glosuje to.

Problémy můžou vzniknout s novým konektorem i v Evropě.

Recenzenti ale chválí vylepšení týkající se rychlosti. Nový iPhone je vybavený anténou, která si poradí jak se sítěmi 3G, tak nejrychlejšími 4G LTE. To umožňuje například plynulejší sledování videí a brouzdání po internetu.

Rich Jaroslovsky z Bloombergu vyzdvihuje také delší výdrž baterie. Zvlášť při využití sítš LTE podle něj zvládne pracovat déle, než konkurenční přístroje.

iPhone 5iPhone 5|profimedia.czMusím ho mít první. Nejen v New Yorku, ale i v dalších městech, si už od pondělí drží nedočkavci místo ve frontě před obchody Applu, aby si mohli s novinkou pohrát jako první. Prodej začne v pátek.

iPhony se starají téměř o dvě třetiny zisků Applu. Firma představuje jen jeden nový model ročně, její hlavní rival – jihokorejský Samsung – naproti tomu uvádí na trh za rok několik nových modelů. Pro Apple je proto premiéra novinky klíčová. A zatím to vypadá, že se podařila.

Apple oznámil, že během prvních 24 hodin obdržel na iPhone 5 více než dva miliony objednávek, což znamená nejrychlejší nástup v historii. Na to reagovaly i akcie Applu - vyšplhaly se na nové rekordní maximum a přehouply se přes 700 dolarů za kus.

Vývoj akcií Applu od začátku roku

Vývoj akcií Applu od začátku roku (Yahoo)Vývoj akcií Applu od začátku roku (Yahoo)|Yahoo