Nový typ autonomního řízení se dokáže naučit řídit vozidlo během několika minut

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Revoluce autonomního řízení se možná přiblížila. Nový systém od společnosti Wayve se totiž učí přímo od řidiče. 

Společnost Wayve představila nový typ autonomního řízení vozidel, který se odlišuje od principu, jež se dnes běžně používá. Msto toho, aby složité a dlouhé trénování probíhalo v rámci výrobce daného autonomního systému, pomocí spousty senzorů a zpracování obrovského množství dat na serverech a v cloudu, vše lze udělat jednoduše a přímo v autě.

Wayve používá techniku zpětnovazebního učení (reinforcement learning), umělá inteligence se učí přímo z toho, jak si danou věc zkouší. Tento systém můžeme vidět u nových skvělých prezentací robotů od DeepMind nebo vědeckých prací a milníků, kdy umělá inteligence porazila člověka v nějaké hře typu Starcraft a podobně. Žádní programátoři nenaučili umělou inteligenci jak ve hře vyhrát, ona na to zkoušením musela přijít postupně sama.

Podobným stylem se učí i člověk a proto je tato technika tak efektivní. Inženýři ze společnosti Wayve se rozhodli tento systém použít u autonomního systému a odstranit tak řadu nevýhod, které mají běžné systémy od konkurence.

Učení toho, jak se udržet na vozovce, tak nemusí být otázka měsíců a neuvěřitelného výpočetního výkonu, který musí být použitý na zpracování obrovského množství zaznamenaných dat ze všech možných senzorů na vozidle.

Systém Wayve ukázal, že základní formu autopilota lze vytvořit přímo v autě a za pouhých 20 minut. Ostatně podobný čas stačí i člověku, který by řídil auto poprvé v životě a vedle sedící rodič by mu ukazoval, co dělá špatně a co dobře. A přesně tak to funguje i u tohoto systému.


Celý článek si můžete přečíst na webu vtm.zive.cz >>>