O stavbu studia ČT v Brně se přetahuje jedenáct firem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta E15

Až 63 milionů korun může ušetřit Česká televize za výstavbu léta plánovaného studia v Brně. Tolik totiž činí rozdíl mezi nejnižší nabídkou a původní cenou zakázky. Ta byla plánovaná na 340 milionů korun.

Lhůta pro podání nabídek v jednom z největších tendrů ČT za poslední léta skončila dnes v poledne. Nabídku podalo 11 uchazečů. „Nejnižší nabídková cena činí 277 milionů korun. Devět nabídek má cenu pod 300 milionů. Nejvyšší cenová nabídka činí 339,6 milionu korun,“ uvedla mluvčí ČT Alžběta Plívová.

Vítěz celé soutěže však bude známý až za několik týdnů. ČT nyní posoudí kvalifikaci uchazečů a následně zhodnotí samotné nabídky. „Tento proces může zahrnovat písemné vysvětlení nabídek uchazečů. V tuto chvíli tedy nelze odhadnout, kdy bude posouzení a hodnocení dokončeno,“ uvedla mluvčí.

Má se začít v listopadu

Výběr ale může být zkomplikován i tím, že se někdo odvolá proti případnému vyloučení ze soutěže pro nesplnění zadávacích podmínek, či proti neúspěchu v tendru. Česká televize přitom lhůtu pro podání přihlášek pětkrát odložila. Není tak jisté, že se začne stavět v listopadu, jak televize očekávala v červnu při vyhlášení zakázky, byť za předpokladu, že se nevyskytnou komplikace.

Důvodem pro prodloužení termínu bylo podle mluvčí upřesňování zadání. „Potenciální uchazeči analyzují velmi podrobně zadávací dokumentaci a výsledkem jsou zejména dotazy na výkaz výměr a projektovou dokumentaci,“ uvedla již dříve mluvčí k odkladům. ČT poté vyhodnotila některá upřesnění tak, že pro zpracování kvalitní nabídky bylo třeba poskytnout uchazečům více času.

Stavba nového studia v Brně na bývalých pozemcích Zetoru v Líšni se začala připravovat ještě za předchozího šéfa Kavčích hor Jiřího Janečka. Z tehdejší původní odhadované částky přes 600 milionů korun se po nástupu Petra Dvořáka stala suma o téměř polovinu nižší, částečně i kvůli odložení výstavby ateliéru na pozdější dobu. Nové studio je potřeba, neboť ČT v Brně léta sídlí v zastaralých a již nevyhovujících objektech.