PPF kupuje další operátory v Maďarsku a na Balkáně. V budoucnu může celý balík prodat, tvrdí analytik

Logo O2

Logo O2 Zdroj: profimedia.cz

Investiční skupina PPF se dohodla s norskou společností Telenor na koupi jejích telekomunikačních aktiv ve střední a východní Evropě. Za mobilní operátory v Maďarsku, Bulharsku, Černé Hoře a Srbsku zaplatí 2,8 miliardy eur, tedy v přepočtu asi 71 miliard korun. Dokončení transakce podléhá schválení příslušnými regulatorními orgány a odhaduje se na červen 2018. V úterý o tom informoval Telenor.

 

Transakcí PPF vedle plné kontroly nad mobilním operátorem Telenor v uvedených zemích získala i právo používat jméno Telenor do poloviny roku 2021 a také nemovitosti využívané pro provoz společnosti.

„Skupina PPF tímto nákupem rozšiřuje své telekomunikační portfolio o čtyři další země a realizuje tak svůj dlouhodobý záměr stát se středně velkým evropským operátorem; chceme využít našich zkušeností k posílení pozice na trhu,“ uvedl akcionář PPF Ladislav Bartoníček, který je vedení skupiny zodpovědný za telekomunikace.

„V krátkém období nová akvizice působení O2 Czech Republic neovlivní. V delším horizontu nelze vyloučit, že by PPF celý balíček aktiv prodala, není to ale otázka dvou let,“ doplnil pro E15.cz hlavní analytik J&T Banky Milan Vaníček.

„PPF se nákupem aktiv Telenoru stává v regionu střední a východní Evropy středně velkým regionálním hráčem,“ doplnil analytik BH Securities Martin Vlček. Výhodou nákupu je to, že telekomunikace jsou sektor, který většinou solidně prosperuje i při zhoršení ekonomických podmínek, podotkl.

PPF si na pořízení mobilních operátorů vezme úvěr 3,025 miliardy eur od konsorcia bank BNP Paribas Fortis, Crédit Agricole, Erste Group Bank, HSBC Bank, Societe Generale a UniCredit Bank v roli globálních koordinátorů a vedoucích aranžérů. Société Générale je agentem financování a Komerční banka agentem pro zajištění. Toto financování představuje největší syndikovaný úvěr v zemích střední a východní Evropy od roku 2011.

Telenor je přední poskytovatel telekomunikačních a mobilních služeb ve Skandinávii, střední a východní Evropě a v Asii s obratem za loňský rok 12,7 miliardy eur (323 miliard korun) a 178 miliony klientů. Ve střední a východní Evropě je aktivní 25 let. Na maďarský trh společnost vstoupila v roce 1994 prostřednictvím operátora Pannon.

Následně své působení rozšířila v roce 1996 do Černé Hory, a to koupí operátora Mobi 063, a v roce 2006 do Srbska. V roce 2013 vstoupila na bulharský trh akvizicí operátora Globul. Ke konci roku 2017 poskytoval Telenor v Maďarsku, Bulharsku, Černé Hoře a Srbsku své mobilní služby více než devíti milionům klientů a zaměstnával téměř 3500 lidí.

PPF Group vlastní majoritu přes 80 procent v tuzemském a slovenském operátorovi O2 a ovládá největšího tuzemského majitele telekomunikačních sítí CETIN. V únoru PPF oznámila dohodu o koupi bulharské mediální společnosti Nova Broadcasting Group od Modern Times Group a Eastern European Media Holdings. Transakce Novu ohodnotila na 185 milionů eur, v přepočtu asi 4,7 miliardy korun.

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera investuje i do řady dalších odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti až po zemědělství. PPF působí v Evropě, Rusku, Asii a Severní Americe. Skupina vlastní aktiva dosahující k loňskému pololetí téměř 35 miliard eur (890 miliard korun).

PPF nedávno investovala do plzeňské Škody či bulharské investice

- Investiční skupina PPF působí v bankovnictví a finančních službách, v oblasti telekomunikace, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti i zemědělství. Aktivní je v Evropě, Rusku, Asii i Severní Americe. V posledních letech PPF investovala do telekomunikací, průmyslu i médií. Nynější koupě balkánských aktivit operátora Telenor za 2,8 miliardy eur (asi 71 miliard korun) patří k největším obchodům PPF.

- V ČR v lednu 2014 převzala Telefónicu Czech Republic, za 65,9 procenta společnosti zaplatila španělským majitelům 63,6 miliardy korun, později navýšila svůj podíl na 83 procent a firmu rozdělila na operátora O2 Czech Republic (v něm má PPF podle databáze Prodata téměř 83 procent hlasovacích práv) a správce infrastruktury CETIN (v něm drží PPF sto procent).

- Loni v listopadu podepsala PPF smlouvu o koupi 100 procent akcií plzeňské strojírenské společnosti Škoda Transportation. Cenu transakce, která ještě čeká na schválení Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, ale ani jedna strana neuvedla. Podle odhadů médií šlo o více než deset miliard korun.

- Letos v únoru se PPF dohodla s mezinárodní skupinou Modern Times Group (MTG), že od ní koupí 95 procent bulharské mediální společnosti Nova Broadcasting Group a získá i zbylých pět procent od firmy Eastern European Media Holdings. Hodnotu obchodu, který ještě čeká na schválení regulátory, PPF neuvedla, podle zprávy MTG ale transakce ohodnocuje 100 procent bulharské Novy na 185 milionů eur, v přepočtu asi 4,7 miliardy korun.

- V minulosti PPF ovládala také například Českou pojišťovnu, kterou později vložila do společného podniku s italskou pojišťovnou Generali (ta nakonec podíl PPF ve skupině Generali PPF Holding odkoupila). Skupina PPF vlastnila i televizi Nova, měla podíl v Energetickém a průmyslovém holdingu (EPH) či v loterijní společnosti Sazka.

- Portfolio PPF dnes (bez nedávných investic) zahrnuje firmy Home Credit, PPF banka, Air Bank (vše bankovnictví), CETIN a O2 (telekomunikace), PPF Real Estate Holding (reality), Sotio (biotechnologie), PPF Life Insurance (pojišťovnictví), Polymetal International (těžba zlata a stříbra), RAV Agro (zemědělství), PPF, a.s (poradenství PPF Group i společnostem ve skupině), PPF Art (aktivity v oblasti kultury a umění) nebo Bestsport (vlastník pražské O2 areny).

- PPF vznikla v září 1991 jako Správa prvního privatizačního fondu a.s. (Správa PPF) a založila pro první vlnu kupónové privatizace čtyři fondy. U zrodu PPF stáli podnikatelé Petr Kellner a Milan Vinkler (ten později společnost opustil) a podnik Sklo Union Teplice. Po úspěchu v obou kolech kupónové privatizace se fond v březnu 1996 přeměnil na akciovou společnost PPF investiční holding.

- PPF má svoji vlastnickou a řídící strukturu v Nizozemsku. Klíčovou holdingovou společností skupiny je PPF Group N. V. se sídlem v Amsterodamu. Majoritním vlastníkem PPF Group, N. V. je Petr Kellner. Skupina celosvětově zaměstnává 155 tisíc lidí, z toho v ČR téměř 9000 zaměstnanců (bez nedávné akvizice Škody Transportation). Skupina vlastnila v polovině roku 2017 aktiva dosahující téměř 35 miliard eur (asi 887 miliard korun), v prvním pololetí loňského roku jí stoupl čistý zisk o 18 procent na 7,5 miliardy korun.

- Zakladatel a hlavní akcionář skupiny Petr Kellner (53) je nejbohatším Čechem. Americký časopis Forbes, který pravidelně sestavuje žebříčky nejbohatších lidí, jej letos v březnu zařadil na 88. místo mezi nejbohatšími lidmi planety - jeho majetek Forbes odhadl na 15,5 miliardy dolarů (317 miliard korun). S manželkou Renátou Kellnerovou založil v roce 2009 Nadaci The Kellner Family Foundation, která každoročně věnuje okolo 90 milionů korun zejména na vzdělávání.