Obří operátor nevznikne. AT&T ruší plán koupit T-Mobile USA

T-Mobile, Deutsche Telekom

T-Mobile, Deutsche Telekom

Americká telekomunikační společnost AT&T odstoupila v pondělí večer od své nabídky na koupi T-Mobile USA, divize mobilních telefonů německé skupiny Deutsche Telekom. Sklonila se tak před odporem amerických antimonopolních úřadů proti transakci za 39 miliard dolarů (761 miliard korun), která by z AT&T udělala největšího provozovatele mobilních sítí na americkém trhu. AT&T bude muset kvůli zrušení plánu Deutsche Telekomu zaplatit tučné odstupné.

Neúspěch transakce rovněž vyvolává pochybnosti o úsudku generálního ředitele AT&T Randalla Stephensona. Plán byl považován za obtížně realizovatelný už od počátku, AT&T však natolik věřila jeho prosazení, že nabídla německému partnerovi v případě nezdaru transakce rekordně vysoké odstupné. Jen za toto čtvrtletí tak bude muset Deutsche Telekomu vyplatit čtyři miliardy dolarů.

Americké ministerstvo spravedlnosti v srpnu podalo proti plánu převzetí žalobu k federálnímu soudu, protože podle jeho názoru by transakce omezila konkurenci, a zvýšila tím ceny na trhu. AT&T však až do listopadu prohlašovala, že hodlá transakci prosadit u soudů. „V tom se rozhodně přepočítali,“ řekl agentuře Reuters analytik firmy Pacific Crest Securities Steve Clement.

AT&T, která je nyní v USA mezi mobilními operátory druhá, se dohodla na převzetí T-Mobile USA s Deutsche Telekom letos v březnu. Proti spojení vystupoval hlavně menší konkurent Sprint Nextel a některé skupiny ochránců spotřebitelů. Transakce by mohla ohrozit budoucnost Sprintu a způsobit vznik duopolu. AT&T/T-Mobile a nynější mobilní jednička Verizon Wireless by totiž po ní měly na americkém trhu podíl 80 procent.

Pro Deustche Telekom ani rekordní odstupné, které dostane, nezacelí ránu způsobenou nezdarem transakce, kterou šéf firmy René Obermann označil za „téměř splněný sen“. Deutsche Telekom teď bude muset buď investovat do T-Mobile USA další miliardy dolarů, nebo najít jiný způsob jak odejít z trhu, na němž nemá dostatečnou sílu.