Olympus se zřejmě spojí se Sony nebo Panasonikem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Japonské elektrotechnické koncerny Sony a Panasonic jsou zřejmě nejvážnějšími kandidáty na spojení s firmou Olympus, která se zotavuje z účetního skandálu. Napsal to dnes japonský list Asahi šimbun. Ani jedna z firem nechtěla zprávu komentovat, akcie Olympusu ale i tak zpevnily až o devět procent. Pořád ale nesmazaly ztráty, které mají od loňského léta.

Olympus vyrábí hlavně lékařské přístroje a fotoaparáty, zatím se ale pořád vzpamatovává z účetního podvodu za 1,7 miliardy dolarů (zhruba 34,6 miliardy korun). Skandál, na který upozornil ředitel podniku Michael Woodford, japonského výrobce donutil přepracovat účetní výkazy za několik let.

List napsal, že Olympus již zúžil okruh kandidátů pouze na zmíněné dvě firmy, tedy Sony a Panasonic. Rozhodnutí by prý mohlo padnout do konce června. Ten, koho si Olympus vybere, pravděpodobně bude moci převzít více než deset procent akcií. Jejich hodnota se bude pohybovat v řádu desítek miliard jenů (jednotky miliard korun).

Čtěte také:

Kolem oslabeného Olympusu krouží firmy, láká je zdravotnické know-how

Sony má rekordní ztrátu

Investoři zprávu přijali velmi příznivě. Akcie se během obchodování vyšplhaly až na 1276 jenů, než část zisků smazaly a zavíraly na hodnotě 1214 jenů s nárůstem o čtyři procenta. Stále jsou ale sotva na polovině ceny z loňského července, kdy stály přes 2700 jenů.

Vývoj akcií Olympusu za poslední rok

Vývoj akcií Olympusu za poslední rokVývoj akcií Olympusu za poslední rok | finanzen.net

Woodford byl ve funkci šéfa Olympusu jen asi dva týdny. Správní rada jej odvolala právě v reakci na to, že upozornil na účetní nesrovnalosti. Manažer podal na svého bývalého zaměstnavatele žalobu, v úterý se ale obě znesvářené strany dohodly na mimosoudním vyrovnání.

Výsledek vyrovnání nebyl zveřejněn, média ale spekulovala, že Woodford žádal náhradu za ušlý plat za deset let. To by v přepočtu odpovídalo částce asi 56 milionů dolarů (zhruba 1,1 miliardy korun). Skutečná částka ale zřejmě bude nižší, podle některých zdrojů kolem deseti milionů dolarů (asi 204 milionů korun).