Operační systém Linux letos slaví 30 let. Zprvu to byl jen koníček a dnes je téměř všude

Linux

Linux

Zkuste to s tučňákem od Linuxu
BleedingTooth: Útok na Bluetooth na PC s Linuxem
GNOME 40
KDE Connect
KDE Plasma 5.22
8
Fotogalerie

Na konci roku 1969, kdy se Československo propadalo do normalizace, v Helsinkách se narodil Linus Benedikt Torvalds, který o necelých 22 let později a už jako student Helsinské univerzity napíše do e-mailového fóra jednu z nejdůležitějších zpráv moderního informačního věku: „Pracuji na bezplatném operačním systému. Není to nic profesionálního, jen koníček.“

A tak se svět dozvěděl o Linuxu, který se své první veřejné verze dočkal o pár týdnů později, konkrétně 17. září 1991.

Na počátku toho všeho byl údajně starý dobrý Prince of Persia, kterému posluchač druhého ročníku natolik propadl, že když legendární hru později konečně dohrál, potřeboval najít nějakou novou náplň studentského života. Asi na tom bude něco pravdy, skutečnost je nicméně mnohem prozaičtější.

Linus se potřeboval vzdáleně připojovat na unixové servery na Helsinské univerzitě, napsal si tedy jednoduchý terminál. A jelikož si tehdy pořídil nový počítač s procesorem Intel 80386 a nechtěl být omezený existujícími operačními systémy pro tuto architekturu, začal psát terminál od úplné nuly – doslova nad biosem a hardwarem. Když bylo dílo hotové, měl Linus po ruce nejen terminál, ale i existenční minimum pro jeho chod – jádro operačního systému.

Aby jej mohl ovládat, přepsal pro něj další potřebné textové programy a knihovny z pomalu se rodícího svobodného projektu GNU a na sklonku letních prázdnin se se svou půlroční prací podělil světu v e-mailové konferenci operačního systému Minix.

Více si přečtěte zde >>>