PPF navrhla přejmenování české Telefóniky na O2 Czech Republic

Telefónica O2

Telefónica O2 Zdroj: CC BY 2.0: DeclanTM

Akcionáři Telefóniky Czech Republic budou 19. května rozhodovat o změně názvu společnosti na O2 Czech Republic a souvisejících změnách ve stanovách operátora. Vyplývá to z pozvánky na valnou hromadu, kterou svolal majoritní akcionář PPF.

Akcionáři již letos jednou nové stanovy schvalovali na březnové valné hromadě. Tehdy ale změnu názvu z návrhu jednání představenstvo vypustilo. Uvažovalo se přitom o přejmenování na M Telecom.

Chystaná změna názvu souvisí s nedávnou změnou vlastníka, kdy majoritní podíl od španělské Telefóniky získala skupina PPF. Česká Telefónica již v současnosti název O2 používá jako obchodní značku pro nabídku svých služeb. Přejmenovat by se měla i dceřiná společnost Telefóniky na O2 Slovakia.

Další úpravy stanov se týkají určení rozhodného dne pro uplatnění práva na dividendu a úpravy a upřesnění některých kontrolních pravomocí dozorčí rady ve vztahu k představenstvu.

PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera získala v české Telefónice 65,9 procenta akcií, ve slovenské 100 procent. Cena za transakci činila 63,6 miliardy korun. Dřívější majoritní vlastník Telefónica SA si ve firmě podržela podíl pět procent.