Prima půjčila majitelům 300 milionů korun

Marek Singer

Marek Singer Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Velmi dobré hospodářské výsledky umožnily loni televizi Prima, aby půjčila svým majitelům celkem 300 milionů korun. Společnost GES Media Europe podnikatele Ivana Zacha a švédský koncern MTG získaly od své dcery po 150 milionech korun. V roce 2010 si přitom od Primy nepůjčily nic. Vyplývá to z dokumentů společnosti FTV Prima Holding, které má deník E15 k dispozici.

Výnosový úrok byl stanoven na 2,4 milionu korun ročně, splatnost vypršela na konci letošního července. „Když peníze máme, tak je půjčíme. Na náš cash flow půjčka neměla žádný vliv,“ potvrdil ředitel Primy Marek Singer.

Televize Prima zažila v roce 2011 mimořádně příznivý rok. Zisk se zvýšil v meziročním srovnání ze 120 na 312 milionů korun. Tržby narostly o 20 procent na 2,4 miliardy korun. Majitelé si kromě půjčky zajistili další mohutný penězovod z televize. V roce 2011 si schválili vyplacení dividendy za společnost FTV Prima ve výši 550 milionů korun. O rok dříve to dělalo zhruba 152 milionů korun a v roce 2009 sto milionů korun.

Vyšší ekonomická výkonnost a narůstající sledovanost Prima Group pak vede Singerův management k plánům na spuštění čtvrté stanice. Ta by měla začít vysílat v příštím roce.

Stovky milionů korun míří k akcionářům i od konkurenční televize Nova. Ta loni poslala bermudské společnosti CME na dividendě 950 milionů korun. O rok dříve přitom nevyplatila žádný podíl na zisku. V roce 2009 majitelé Novy získali na dividendě 1,23 miliardy korun. Největší komerční televize zasílá peníze na Bermudy ještě dalším kanálem. V průběhu podzimu uplynulého roku šla na splácení úvěru od CME Investments částka 1,5 miliardy korun.

Nova rovněž platí bermudské matce pravidelný úrok z poskytnutého úvěru. Před několika dny pak CME prostřednictvím CET 21 vydala dluhopisy ve výši 1,75 miliardy korun.