Producent Star Wars McCallum spouští filmový byznys z Prahy

Richard „Rick“ McCallum

Richard „Rick“ McCallum Zdroj: profimedia.cz

Možná je to špatná zpráva pro příznivce kultovní série z dílny George Lucase Hvězdné války (Star Wars), ale dobrá pro tuzemský filmový průmysl. Producent Richard „Rick“ McCallum letos po 20 letech blízké spolupráce opustil společnost Lucasfilm a nyní spouští svůj vlastní filmový byznys z Prahy. V ní se před nedávnem usadil i proto, že jeho žena Šárka je původem Češka.

„Plánujeme točit české i koprodukční filmy, které by komerčně uspěly v celé Evropě,“ řekl deníku E15 McCallum, který je jako producent podepsán pod novými díly Star Wars (Epizody I-III) z let 1999, 2002 a 2005, které po světě utržily 2,5 miliardy dolarů.

Jedním z prvních projektů bude film režiséra Tomáše Mašína s názvem Zatím dobrý o kontroverzních bratrech Mašínech, s nimiž je režisér velmi vzdáleně příbuzný. Film bude produkovat McCallum pod hlavičkou společnosti Film United.

„Co se distribuce budoucích projektů týče, zatím nemáme žádnou konkrétní společnost. Distributora Mašínova filmu Zatím dobrý v tuto chvíli prozradit nemůžeme,“ uvedl McCallum.

Film United založila Kateřina Silná, která je podepsána i pod letošním snímkem Red Tails. Film je posledním, který McCallum pro Lucasfilm produkoval. Příběh o americké letce z druhé světové války složené pouze z afroamerických pilotů se natáčel v Praze. McCallum se rozhodl Lucasfilm opustit poté, co tuto společnost koupila firma Walt Disney Company za 4,05 miliardy dolarů.

Letos v létě manželé McCallumovi v Česku založili společnost ESR Production.

Dalším počinem McCalluma a společnosti Film United bude snímek o masakru v kyjevském Babím Jaru režiséra Sergeje Loznici. Snímek popisuje tragickou událost z roku 1941, kdy nacisté poblíž Kyjeva postříleli přes třicet tisíc Židů a posléze také několik desítek tisíc Ukrajinců či Rusů.

„Na něm se budou podílet tvůrci z různých evropských zemí, pravděpodobně i z České republiky,“ podotkl producent.

Filmová díla McCalluma a Lucasfilmu

» Mladý Indiana Jones (televizní série, 1992)

» Radioland Murders (film, 1994)

» Star Wars, Epizoda I – Skrytá hrozba (film, 1999)

» Star Wars Epizoda II – Klony útočí (film, 2002)

» Star Wars Epizoda III – Pomsta Sithů (film, 2005)

» Red Tails (film, 2012)