Radiokomunikace zažalovaly Telefóniku o tři miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Eduard Erben

České Radiokomunikace zažalovaly společnost Telefónica Czech Republic o více než 3,1 miliardy korun. Důvodem má být zneužití dominantního postavení ve formě stlačování marží u nabídky internetového připojení. Informaci Telefónica zveřejnila na svém webu.

„Společnost České Radiokomunikace 29. června 2012 podala u Městského soudu v Praze žalobu o náhradu škody, která jí byla v minulých letech způsobena zneužíváním dominantního postavení formou stlačováním marží na trhu internetového připojení společností Telefónica Czech Republic,“ uvedl pouze mluvčí ČRa Kamil Chalupa. Firma podle něj nebude záležitost do rozhodnutí soudu blíže komentovat.

Ani mluvčí Telefóniky Hany Farghali nechtěl žalobu více komentovat s tím, že firma se k probíhajícím soudním sporům nevyjadřuje. „Žalobu podat může kdokoli na kohokoli a je na odpovědných orgánech, aby to posoudily,“ řekl.

Podobnou žalobu podal na Telefóniku loni operátor Volný. Po firmě požaduje čtyři miliardy korun, protože se cítí být poškozený její obchodní politikou u nabídky připojení k internetu přes ADSL v letech 2001 až 2006. Dominantní hráč na trhu měl nastavit své maloobchodní ceny u ADSL tak, že jim operátoři, kteří si na velkoobchodním základě službu u O2 pro své klienty nakupovali, nemohli konkurovat. Případ šetří i ÚOHS.

Telefónica v současnosti nabízí připojení k internetu prostřednictvím telefonní linky a technologie xDSL zhruba 800 tisícům zákazníků. Dalších zhruba 100 tisíc službu využívá u jiných operátorů, kteří ji od O2 velkoobchodně nakupují.