Robotický pes od Boston Dynamics jde do prodeje. Bude působit jako asistent v továrnách

Robopes Spot od firmy Boston Dynamics

Robopes Spot od firmy Boston Dynamics Zdroj: Boston Dynamics

Robopes Spot se představuje v úvodním videu
Robopes Spot od firmy Boston Dynamics
Robopes Spot od firmy Boston Dynamics
Robopes Spot od firmy Boston Dynamics
Robopes Spot od firmy Boston Dynamics
9
Fotogalerie

Americký vývojář robotů Boston Dynamics, kterého proslavila videa prezentující pokročilé dovednosti jeho humanoidů, konečně míří na trh. Do komerční fáze se Boston Dynamics chystá poslat robotického čtyřnožce s označením Spot. Ten svým zjevem nápadně připomíná psa.

Jak Boston Dynamics ukazuje v prezentačním videu, robot Spot je určen pro průmyslové nasazení především pro přenášení věcí z místa na místo, přičemž unese předměty s hmotnosti až 14 kilogramů. Jeho hlavní schopností je pohyb i přes komplikovaný terén, například schody či další menší překážky, kterým se díky kamerám dokáže vyhnout.

Robopes jako univerzální průzkumník

Video placeholde

Robot Spot • Živě.cz

Další výhodou robota je, že ho lze rozšířit o různé přídavné moduly. Ve videu je například vidět, jak robot k otevření dveří využívá robotickou ruku. Zákazníci si přitom mohou funkce a schopnosti robota naprogramovat podle svých potřeb – po přidání senzorů je například možné využít ho pro detekci methanu. V praxi se pak Robopes Spot může vydat do nebezpečného prostředí a ověřit, zda do něho může vstoupit i člověk.

Společnost Boston Dynamics rovněž zveřejnila nové video, ve kterém prezentuje doslova atletické schopnosti humanoidního robota Atlas. Ten nově umí otočky, roznožky, stojku nebo třeba plynulé kotrmelce. 

Humanoidní robot předvádí kotrmelce

Video placeholde

Robot Atlas • Živě.cz

Celý článek se dočtete na stránce Živě.cz zde >>>