Rocket Lab má znovupoužitelný raketový nosič. Svůj první chytila vrtulníkem

raketa Electron firmy Rocket Lab na odpalovací plošině

raketa Electron firmy Rocket Lab na odpalovací plošině Zdroj: Rocket Lab

Americká společnost Rocket Lab se v noci na dnešek stala po SpaceX Elona Muska teprve druhou firmou v historii, která dokáže při startu svých raket „recyklovat“ již dříve použitý nosič. Firmě se podařilo nosný stupeň Electron úspěšně zachytit vrtulníkem při sestupu na padácích. Globální komentátoři hovoří o historickém úspěchu a pějí chválu na „malou SpaceX“, jak se Rocket Lab také přezdívá.

Malá orbitální raketa v pondělí v noci vynesla na oběžnou dráhu 34 satelitů soukromých zákazníků. To ostatně byl a je primární byznys Rocket Labu. Vedlejší mise dne však byla mnohem zajímavější – zachytit hlavní nosný stupeň tak, aby jej bylo možné znovu použít. To se firmě podařilo při jeho sestupu na brzdných padácích – zhruba v rychlosti necelých 40km/h jej zahákla na jednu ze speciálně upravených helikoptér Sikorski.

Video placeholde
Elon Musk a projekt Starlink • Videohub

Pilotovi se ale nezdálo chování visícího raketového stupně, a tak se rozhodl pro jeho opětovné odpojení. Electron se tak opět na padáku snesl do moře, kde byl vyloven a na speciální lodi odvezen na prozkoumání. Misi nazvanou „Tam a zase zpátky“ tak lze považovat za úspěšnou.