Rusko by mohlo zablokovat síť LinkedIn, neměla data na ruských serverech

Logo firmy Linkedin na burze v New Yorku

Logo firmy Linkedin na burze v New Yorku Zdroj: ctk/AP

Microsoft a Linkedin
LinkedIn
Sídlo LinkedInu v Mountain View, CA
šéf LinkedIn Jeff Weiner
LinkedIn.
6
Fotogalerie

Ruský soud dnes potvrdil rozhodnutí o zablokování internetových stránek sociální sítě LinkedIn v zemi kvůli porušování zákona o uchování dat.

Soud tak reagoval na zjištění hlavního ruského cenzurního orgánu Roskomnadzor, podle kterého LinkedIn, který má v Rusku více než šest milionů registrovaných uživatelů, porušil zákony, které požadují, aby internetové stránky uchovávaly osobní údaje ruských občanů pouze na ruských serverech.

Zákon byl představen v roce 2014, zatím však nebyl nikdy uplatněn. Jeho cílem je ochrana osobních údajů Rusů. Kritici ho však považují za útok na sociální sítě v Rusku, které v posledních letech stále více zpřísňuje kontrolu nad internetem, uvedla agentura Reuters.

Moskevský soud první instance rozhodl o zablokování stránek LinkedIn již v srpnu. Rozhodnutí však zatím nevstoupilo v platnost, protože společnost se proti němu odvolala. Dnes však rozhodnutí potvrdil odvolací Moskevský městský soud. LinkedIn se podle mluvčí soudu proti rozhodnutí může ještě odvolat.

Zástupce Roskomnadzoru Vadim Ampelonskij Interfaxu řekl, že stránky budou zablokované, jakmile agentura obdrží rozhodnutí soudu. Zřejmě tak bude příští týden.

"Rozhodnutí ruského soudu může odepřít přístup na LinkedIn milionům členů, které máme v Rusku, a firmám, které využívají LinkedIn pro růst svého podnikání," uvedla firma v prohlášení. "Máme stále zájem setkat se s Roskomnadzorem a jednat o jejich požadavku na lokalizaci dat," dodala.