Signál ČT nově zajistí České Radiokomunikace

telekomunikace

telekomunikace

Česká televize vymění společnost, která bude pro veřejnoprávní stanici zajišťovat přenos televizního signálu z pražské centrály ČT na Kavčích horách k jednotlivým vysílačům po celém území státu. Tyto služby v posledních deseti letech zajišťovala Telefónica O2, která si za ně účtovala několik desítek milionů korun ročně.

Distribuci signálu k vysílačům teď převezmou České Radiokomunikace, které zvítězily v tendru ČT, a to za nižší cenu. Ze současných 78,7 milionu korun ročně se náklady sníží na zhruba 26,4 milionu korun. Díky nově vysoutěžené ceně a úpravě rozsahu poptávaného plnění se tak podle ČT podařilo dosáhnout úspor při zajištění stejné nebo lepší kvality poskytovaných služeb.

„Úspory bylo dosaženo snížením počtu vysílačů ze 41 podle stávající smlouvy, kdy tento počet odpovídal potřebám analogového šíření TV signálu, na 28, tedy vyhovující počet pro šíření signálu v digitálním terestrickém vysílání,“ řekl deníku E15 generální ředitel veřejnoprávní televize Petr Dvořák.

Vliv mělo podle něj i snížení ceny přenosu televizního signálu na vysílač pro zemské digitální vysílání (DVB-T) o zhruba polovinu. Smlouva byla uzavřena na dobu neurčitou s ochrannou lhůtou čtyři roky.

Dosavadní smlouva s Telefónikou O2 přitom zahrnovala kromě přenosu signálu z Kavčích hor k vysílačům i služby takzvaného pevného kontribučního systému. Ten zajišťuje například přenos regionálního vysílání ze studií v Brně a Ostravě do Prahy, odkud se pak dále distribučním systémem přenáší na jednotlivé vysílače. Smlouva navíc obsahovala i zřízení a provoz mobilního kontribučního systému umožňujícího přenos signálu například z fotbalových či zimních stadionů do televizního studia.

„Tyto části stávající smlouvy jsme oddělili a pořizujeme je zvlášť. Snahou je umožnit podání nabídky více subjektům, a vytvořit tak prostor pro finanční úspory,“ řekla deníku E15 mluvčí ČT Michaela Fričová.

České Radiokomunikace nyní pro veřejnoprávní stanici zajišťují i přenos signálu z vysílačů k divákům, neboť provozují veřejnoprávní digitální síť 1. V ní vysílají všechny programy ČT plus stanice Českého rozhlasu.