Slovenská televize nemá peníze, sportovní kanál končí

Slovenská televize

Slovenská televize

Veřejnoprávní Slovenská televize (STV) v noci na dnešek po necelých třech letech vysílání vypnula svůj sportovní kanál Trojka. Důvodem je nedostatek financí. STV, která je od ledna součástí nové instituce Rozhlas a televize Slovenska (RTVS), v budoucnu nabídne sportovní přenosy na svých dalších dvou programech.

„Smluvně uzavřené a vyplacené licence na sportovní přenosy přecházejí po ukončení vysílání televizní Trojky do vysílací struktury Dvojky a některé z nich také na Jednotku,“ uvedl mluvčí RTVS Richard Šümeghy. Podle portálu Mediálne.sk se většina sportu přesune na druhý kanál STV, v létě například cyklistické závody Tour de France. První program by zas měl vysílat přenosy se slovenskou reprezentací a příští rok také letní olympiádu v Londýně.

O ukončení vysílání sportovního kanálu veřejnoprávní televize se již delší dobu uvažovalo. Vedení RTVS v budoucnu připouští jeho obnovení, záviset to prý bude od hospodaření společnosti. V letošním roce instituce očekává ztrátu 5,4 milionu eur (zhruba 131 milionů korun) a kvůli špatné finanční situaci ohlásila úsporná opatření a propouštění.

Trojka odstartovala v roce 2008 přenosy z letní olympiády v Pekingu. Sportovní nabídka stanice se však postupně zužovala, zároveň se snižovala její sledovanost. Nejvíce diváků přitáhla během olympijských her, fotbalových a hokejových mistrovství světa.