Smartphony Sony se derou vzhůru: v Evropě přeskočily Nokii

Sony, smartphone

Sony, smartphone Zdroj: profimedia.cz

Japonská Sony posiluje pozici na trhu smartphonů. Podle dat výzkumné společnosti Kantar se v období červenec až září vyhoupla na čtvrtou pozici v rámci největších výrobců chytrých telefonů na nejdůležitějších evropských trzích. Překonala tak finskou Nokii i kanadský Research in Motion, výrobce přístroje BlackBerry.

První tři příčky na pěti největších evropských trzích patří v rámci trhu smartphonů dál firmám Samsung, Apple a HTC. Sony se ale dere nahoru, hlavně díky agresivní cenové politice.

„Sony v posledních šesti měsících hodně snížila ceny,“ uvedl analytik Kantar Dominic Sunnebo. Průměrná maloobchodní cena chytrého telefonu Sony je podle něj nyní méně než poloviční ve srovnání se Samsungem, jedničkou na trhu.

Sony, která na počátku letošního roku odkoupila podíl v Ericssonu v jejich společném podniku, podle něj těží také ze silné pozice značky ve Francii a Německu a své dlouhotrvající účasti na trhu. Spotřebitelé si totiž v případě, že se rozhodnou přejít k chytrému telefonu, obvykle vyberou stejného prodejce.

Společnost Kantar také registruje posílení Microsoftu v rámci operačních systémů. Zatím mu pomáhají hlavně levnější modely jako Lumia 610.

„Windows zaznamenává ve velkých evropských zemích stabilní pokrok a nyní ohrožuje třetí pozici v evropské lize operačních systémů,“ konstatoval Sunnebo. Považuje za vysoce pravděpodobné, že Microsoft v letošním roce RIM překoná, mimo jiné i díky nové verzi Windows Phone, která přijde na trh v tomto čtvrtletí.

Nejpoužívanější platformou na evropských trzích je firmy Google. Na jednotlivých trzích má podíl od 59 procent v Itálii až po 84 procent ve Španělsku, napsala agentura Reuters.