Solitea vstupuje do nové etapy. Mění název na Seyfor, přikupuje letos už šestou firmu

Martin Cígler, Solitea

Martin Cígler, Solitea Zdroj: E15 Michael Tomeš

IT společnost Seyfor, donedávna známá jako Solitea, se opět rozrůstá. Kupuje stoprocentní podíl ve slovenské společnosti Commander Services, která se zabývá monitoringem firemních vozidel. Transakce šla podle odhadu deníku E15 do stovek milionů korun.

Cílem akvizice, o které jako první informovaly Hospodářské noviny, je podle skupiny poskytování komplexnějších vnitropodnikových služeb a expanze do regionu. „Agenda elektronické knihy jízd je typem služby, kterou stále více vyhledávají firmy všech velikostí. Zároveň věříme, že při současných vysokých cenách pohonných hmot bude řešení, které jednoduchým způsobem snižuje náklady na pohonné hmoty, na trhu ještě atraktivnější,“ říká Martin Cígler, šéf společnosti Seyfor. 

„Službu monitoringu služebních vozidel jsme našim klientům dosud nenabízeli, takže koupě lídra na trhu v této oblasti je přirozeným vyústěním naší plánované expanze napříč segmenty,“ dodal Cígler.

Commander Services vznikla v roce 2005 a postupně se podle Cíglera vypracovala na domácího lídra v poskytování služeb monitorování vozidel prostřednictvím technologií GPS a GSM. Její tržby za rok 2021 dosáhly sumy 6,4 milionu eur a provozní zisk (EBITDA) společnosti činil 1,6 milionu eur.

V Česku a na Slovensku Commander Services zaměstnává přes sto lidí, poskytuje služby pro více než sedm tisíc firem a monitoruje přibližně 55 tisíc objektů na obou trzích. Seyfor kupuje Commander Services od společnosti PosAm, která je většinově vlastněna největším slovenským telekomunikačním operátorem Slovak Telekom.

Management firmy Commander Services změnu vlastníků vítá. „Investiční záměry nových vlastníků se významně překrývají s naší dlouhodobou strategií, a proto je členství ve skupině Seyfor příslibem pro další akceleraci na této cestě. Vzájemná užší spolupráce nám navíc otevírá dveře k novým firemním zákazníkům, a to i mimo  česko-slovenský trh,“ nastiňuje plány Miroslav Bielčík, generální ředitel společnosti Commander Services.

Od začátku tohoto roku akvíroval Seyfor, tehdy ještě pod názvem Solitea, již pět společností. Jmenovitě jde o české firmy Techniserv IT a Gesteem, dvě slovenské společnosti Besteron a Tapeon a o jeden slovinský podnik Vasco. Seyfor v roce 2022 očekává konsolidované výnosy okolo 3,2 miliardy korun, přičemž má už přes 1600 zaměstnanců.